Politika

Moguće koalicije u ZDK: SDA, SDP i HDZ mogu sami formirati vlast, ali i “male” stranke mogu napraviti većinu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Moguće koalicije u ZDK: SDA, SDP i HDZ mogu sami formirati vlast, ali i “male” stranke mogu napraviti većinu – Od ukupnih 508 biračkih mjesta koliko se obrađuje za Skupštinu ZDK prebrojano je njih 498 na osnovu čega je sasvim izvjesno da je SDA pobjednik izbora za ovu razinu vlasti sa trenutnih 43.986 glasova, a odmah iza njih je SDP – 26.004, pa onda redom Nezavisni Blok – 18.388, SBB – 12.441, DF – 10.885, HDZ BIH,HSS,HKDU BIH,HSP-HNS,HSP DR AS BIH,HDU BIH,HSS SR – 10.153, ASDA – 7.081, SBiH – 6.199, Naša Stranka – 4.991.

To su stranke koje su postale parlamentarne nakon ovih izbora i ima ih devet. Ono što slijedi jeste formiranje koalicija i većine koja bi predstavljala zakonodvnu vlast i koja bi nakon toga formirala i izvršnu vlast u ZDK. Podsjećamo, Skupštinu ZDK čini 35 zastupnika, samim tim za većinu je potrebno 18. Prema dosadašnjim glasovima SDA bi trebalo da ima 11 zastupnika,  SDP – 6, NB – 4, SBB – 3, DF – 3, HDZ – 3. ASDA – 2, SBiH – 2, NS -1.

Postizborna matematika nam ukazuje na tri realne osnove za koaliranje i formiranje vlasti.

Prva, najlakša i najjednostvanija bi bila da stranke pobjednice SDA i SDP same formiraju vlast uz HDZ koji je tradicionalno u ZDK uz SDA. To bi značila stavilna većina od 20 zastupnika, vjerovatno mjesto premijera SDA i raspodjela ministarskih pozicija na troje.

Druga opcija u kojoj bi iz igre ispala SDA kao stranka sa najviše glasova i dobijenih mandata je da SDP ka drugoplasirani sa Nezavisnim Blokom predvodi tzv. “male” stranke DF, SBB, NS, ASDA i SBiH što bi značilo 21 ruka za potrebnu skupštinsku većinu. Samo što je ovdje odmah vidljivo da je u maloj bari puno krokodila i pitanje je šta su čiji apetiti. SDP bi sigurno tražio mjesto premijera zato jer ima najviše mandata, ali je onda pitanje želja po ministarstvima ostalih stranaka te po javnom sektoru i direktorskim pozicijama širom kantona.

Treća varijanta nove vlasti je ponovo sa SDA u kojoj bi ova pobjednička stranka ponudila više od SDP-a i Nezavisnog Bloka ovim tzv.”malim” strankama. Pa bi onda matematika bila slijedeća: SDA + HDZ + SBiH + ASDA + NS = 19 skupštinskih ruku za potrebnu većinu, s tim da treba znati i da SBB u ZDK u protekle četiri godine nije imao nikakvih problema sa SDA za razliku od predizbornih bljuvotina na relaciji Fuad Kasumović (NB) / Fahrudin Radončić (SBB).

Slijedi period raspodjele postizbornog plijena koji se ne ogleda samo kroz mjesto premijera ZDK i ministarskih pozicija. Tu je na stotine direktorskih i drugih javnih funkcija u Upravnim i Nadzornim odborima u nadležnosti kantona.

visoko.co.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno