Rekreacija

Modern Escape Europe i Steel Trail Zenica 2022.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Modern Escape Europe u saradnji sa partnerima je organizovao prvu eko trejl utrku u regionu, Steel Trail Zenica 2022. koja se održala na Smetovima 27.3.2022.

Detalje o trci mozete pronaći na web stranici: www.steeltrailzenica.com

Više o utrci također na linku: https://www.zenicablog.com/videofoto-steel-trail-utrka-zenica-2022-na-smetovima-okupila-180-ucesnika-iz-12-drzava/

Cilj organizacije eko utrke je:

  1. Skretanje pažnje na bitnost provođenja vremena na otvorenom i na čistom zraku jer je Zenica jedan od najzagađenijih gradova na svijetu tokom cijele godine.
  2. Ukazati na bitnost zastite Smetova kao najpoznatije lokacije za izlete građana Zenice.
  3. Predstaviti ideju `reduce, reuse, recycle` tj. smanjiti otpad, iskoristiti ponovo vec postojece resurse, i na kraju reciklirati.
  4. Pokloniti gradu Zenici događaj koji ce dovesti ljude iz cijelog svijeta i napraviti jednu sasvim novu turisticku ponudu koja ce se desavati svake godine.

Steel Trail event je također pokrenuo i seriju drugih event-a:

  1. Biciklijada
  2. Plogging – trčanje i skupljanje smeca
  3. Mali planinari
  4. Radionice pravljenja plakata sa porukama za trkače

 

Kroz ovu eko trku svi su dali svoj doprinos i glas jasno poručujući da žele čist zrak, čistu prirodu, edukativne programe koji podrazumijevaju sadržajan boravak u prirodi, čistu Planetu i sretno djetinjstvo.

Organizatorica Elma Kablar i predsjednica udruženja Modern Escape Europe je ideju da se organizuje eko utrku donijela iz Japana gdje je provela 9 godina i učestvovala i volontirala na mnogim utrkama i svoje znanje odlučila da pokloni svom rodnom gradu.

Ono sto je bilo jedinstveno i drugacije jeste da smo postigli cilj smanjenja otpada i da je rezultat bio vidan odmah kada smo završili utrku i ostavili plato Smetova čišći i ljepši.

Iza nas stoji puno rada i truda.

  1. 200 drvenih markacija postavljeno na 30km staze
  2. 161 uklonjena i stavljena na čuvanje za sljedeću utrku (#reuse )
  3. Posuđe se pralo i koristilo opet (#reuse )
  4. Nije bilo plastičnih boca (#reduce )
  5. U startnim paketima su bile termos boce (20km) i lončići (10km) – kako bismo vam dali priliku za ponovno korištenje i smanjenje upotrebe/kupovine plastičnih boca i čaša (#opportunity #educate )
  6. Promo materijali se nisu printali niti je bilo potencijalnog otpada (#reducewaste)
  7. Voda je bila sa izvora i iz cisternih kod start/cilj (#noplastic #nature #springs)

 

Eko utrka nastoji da smanji bilo kakvu vrstu otpada na svakoj okrepnoj stanici, startnoj/ciljnoj liniji, startnom paketu, tako što će trkači nositi svoje čaše kao i svoju vrećicu za smeće, kako bi bili svjesni onoga što donose na utrku i kakav oni uticaj mogu da prave na prirodu.

Utrka je okupila oko 180 učesnika iz 12 zemalja, a trčalo se na tri različite dionice.

Takmičare su trčali 20km, 10km, 2km raznovrsnih staza na kojima su se preklapale šume, livade, makadamski putevi, planinarske staze, usponi i strmine, što je ujedno odličan način da se promovišu Smetovi i Zenica, kao i lokalna naselja duž staza.

U svim kategorijama prva četiri mjesta dobili su novčane nagrade od anonimnog sponzora i prijatelja trke pod imenom Komandant Mark i vukovi sa Ontarija. Zahvaljujuci istom anonimnom sponzoru oko 20tak ucesnika su dobili i na poklon startne pakete a neki od njih su kao uslov i trčali pod imenima poznatih licnosti i likova iz poznatih stripova tako da smo na utrci imali i Sir Oliver, Alan Ford, Konor Sara, Kasno konta Minka, i mnoge druge.

Najljepša podrška je iz matičnog grada Zenice na kojoj smo neizmjerno zahvalni! Kako bi zajedno koračali ka istom cilju i građanima omogućili zdraviji i kvalitetniji život, uz smanjenu stopu zagađenosti i povećanu površinu zelenih očuvani površina uspjeli smo započeti jednu divnu pricu. Još jednom se zahvaljujemo na neizmjernoj podršci koju smo dobili od Grada Zenice!

Ono sto je bilo jedinstveno jeste da su prvu eko utrku u regionu podržale Oružane snage BiH i tako nam omogućili sigurniji, bezbjedniji i kvalitetniji vikend u prirodi. Ono što je bitno istaci jeste da smo uspješno ostvarili suradnju i tako dali dobar primjer povezivanja lokalne zajednice sa vojskom.  Zahvaljujuci njihovoj logističkoj podršci (kuhinja, šatore, stolovi i stolice, posuđe) utrka je bila ekološka. Učesnici su također imali jedinstvenu priliku da koriste besplatan smještaj i parking u kasarnoj.

Zahvaljujemo se Savezu izviđača grada Zenica koji su prepoznatljivi na nivou regiona ali i svijeta što su podržali utrku, te zajedničkim snagama se udružili da dočekaju naše trkače na najljepši način i pomognu kod organizacije. Radujemo se budućoj suradnji.

Cengiz Insaat je jedna od firmi koja je prepoznala značaj i potrebu da Zenica ima outdoor event koji se zalaze za zaštitu prirode i daje dobar primjer lokalnoj zajednici tako da su odlučili da budu i prvi sponzori trke. Zahvaljujuci njihovoj donaciji mi smo kupili drvene markacije, drvene trofeje i ostali potrebni materijal. Saradnja udruženja Modern Escape Europe i internacionalnih firmi je itekako značajna i jako bitna za grad Zenicu i BiH.

GSS Zenica su pružili podršku prvoj zelenoj trail trci. Zahvaljujemo im se na nesebičnom doprinosu u okviru prve eko trke Steel Trail Zenica, gdje su svoju ažurnost i aktivnost implementirali na odličnom nivou.

Kako bi sve proteklo u najboljem redu i kako bi saobraćaj bio reguliran na mjestima na kojima prolaze trkaci podršku smo dobili od MUP-a ZDK. Zahvaljujuci njima svi posjetioci su mogli da vide ljepotu Smetova bez auta i roštilja na dionici od restorana Salcinovic do spomenika Smetovi.

Mediji su dali ogroman doprinos u promociji samog dogadja te se ovim putem zahvaljujemo i radujemo buducoj saradji, Radio Active, O kanal, Zenica blog, Zenit.ba, Radio Zenit, Federalna TV, BHRTV, Klix.ba, Fena, , i-platforma i mnogi drugi.

Dogadjaj su podrzali i sjajni, vrhunski fotografi Jadran Cilic i Igor Isanovic te Media Dron koji su pratili i snimali događaj.

Partneri i prijatelji utrke, Azimuth 135, i-dijaspora, rijeke BiH, TK-072-ZE, ZE MTB, Adla Kahric -ambasadorica trke, Indira Kablar – koordinatorica projekta, Skakavac Trail, Dynafit Bosnia i Trek Bike Sarajevo, Krug život Kruščica su dali ogroman doprinos i dodali raznovrsnost u sadržaju outdoor vikendu Zenica se neizmjerno zahvaljujemo i radujemo se još boljem sadržaju sljedeće godine i ocekujemo da ce nam se pridružiti i druge nevladine organizacije iz BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno