Rekreacija

FOTO: Zenički planinari u obilasku Krajine

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Proteklog vikenda 14/15.05.2022. PD Tajan Lisac Zenica je organizovao učešće na tradicionalnoj planinarskoj manifestaciji “Krušnica-Šujnovac 2022” u organizaciji PD “Grmeč” Bosanska Krupa I posjetu PED “Kanjon” Sanski Most.

Da je Jedna je ova planinarska manifestacija izazov dokaz je bio preveliki broj prijavljenih zeničkih planinara koji su za organizaciju prevoza I noćenja u planinarskom domu Kanjon Sanski most bili limitirani brojem za spavanje tako je bilo da su samo 50 učesnika imali priliki da idu sa nama.

Dolaskom u ranim jutarnjim satima do starta pohoda imali smo priliku da obiđemo Tvrđavu pod nazivom Mali Pset koja se prvi put spominje u 13 stoljeću a koju je prema legendi sazidala djevojka Krupana. Sami pogled sa ove Tvrđave se širi preko cijelog grada Bosanske Krupe, a pored same Tvrđave nalaze se katolička, pravoslavna crkva I džamija što govori o multikulturnoj raznovrsnosti ovog grada.U podnožju Tvrđave se nalazi stari drveni most koji povezuje obale Une do ulaska na izletište Male ade koje se sastoje od sedam riječnih ada koje su takođe povezane drvenim mostićima Obilazak ovih ada je mnogima zastajo dah od ljepote koje one pružaju sa svojim uređenim parkovima dječijim igralištima ljetnim terasama I plažama za kupanje.

Dolaskom na startno mjesto pohoda, centar grada veće se osjetila planinarska atmosfera učesnika za pohod. Obračanjem domaćina I upustvom za ponašanje prilikom pohoda kolona od preko 300 učesnika krenula je stazom rijeke Krušnice koja očarava svojom smaragdnom ljepotom od samog izvorišta do ušća u rijeku Unu. Interesantno je što se ispod samog izvora nalazi hidrocentrala koja je izgrađena 1905 godine I djeluje I dan danas koja napajaja djelove grada. Ono što je najzanimljivije, a tiče se živog svijeta u rijeci, jeste da u njoj živi čovječija ribica i rijetke vrste riječnih rakova. O čistoti Krušnice svjedoče i dabrovi, koji su se nakon mnogo godina ponovo počeli vraćati na ovdašnje rijeke, a brojne brane i staništa ukazuju na njihovo prisustvo.Dolaskom do odredišta Šujnovac učesnici su doćekani planinarskim ručkom planinarskim gulašom, te osvježavajućem pićem. A da ne govorimo ljepotu koju pruža ovo izletište sa svojim izvorima pitke vode I uređenim planinarskim stazama.

Bilo je ovo još jedno nezaboravno druženje sa planinarima Krajine koje će zasigurno ostati u dugom sjećanju I pamćenju. Hvala članovima PD Grmeč I njihovom rukovodstvu na vrhunskoj organizaciji I srdačnom dočeku.

Poslije gostovanja u Bosanskoj Krupi put nas je odveo prema Sanskom Mostu u posjetu članovima PED Kanjon Sanski Most. Samim dolaskom do odredišta usljedila je dobrodošlica kako I priliči krajišnicima, čaj I kafa. Smještajem u planinarskom domu Kanjon I obilaskom lokacije gdje se planinarski dom nalazi ostali smo oduševljeni. Prirodna ljepota I žubor rijeke Blihe je dao poseban ugođaj.Navečer poslije večere gulaš sa rizi bizi, usljedila je planinarska žurka, zabava uz muziku harmonike bez koje naš Mustafa Ašćerić nigdje ne ide usljedila pjesma za svakoga.

Jutarnjim ustajanjem kafa, doručak uštipci sa sirom, jajima, đemom, hrenovkama I čajem kojeg su spremile vrijedne članice ovg društva. Zajedničko fotografisanje I spremanje za odlazak na obilazak vodopada Blihe.

Jedna grupa koja nije bila spremna hodati otišla je autobusom do odredišta a dok je većina učesnika išla planinarskom stazom koja void od planinarskog doma do samog vodpada rijeke Blihe.

Dolaskom do vodopada Blihe ostali smo iznenađeni ljepotom koju pruža svojom visinom I rasprskavajućim kapljicama koje osvježavaju sve prisutne.Duž staze ispod vodopa nalaze se dvije vodenice koje nas vračaju u prošlost kada se na rijekama okretao točak koji melje žito Tako da smo imali priliku I kupiti mljeveno žitno crno I kukuruzno brašno koje je samljeveno na prirodan način.
Poslije ovog uspješno održanog izleta i obilaska jednog dijela lijepe Krajine odlazimo prema Zenici.Izlet koji smo organizovali zasigurno će ostati u dugom I lijepom sječanju.

Pored naših članova izletu su se pridružili članovi PD”Vedro”, “Azimut 135”, Zenica I “Visočica” Visoko.

Ovim putem se zahvaljujemo na gostoprimstvu članovima PED “Kanjon” Sanski Most I PD Grmeč Bosanka Krupa.

Bernadin Kapo, planinarski vodič PD “Tajan-Lisac”Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno