Ljudi

Mladi Dino Marković: Sebe sam pronašao u šahu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mladi Dino Marković: Sebe sam pronašao u šahu – Brze misli i reakcija ukoliko ne želiš izgubiti. Rezultat šahovske igre ovisi isključivo o vještini igrača, a nimalo o sreći. Mladi Zeničanin Dino Marković (18) je majstor u šahu. Dvostruki je prvak federacije i države u svojoj konkurenciji, višestruki prvak grada Zenice na kadetskom prvenstvu te višestruki prvak Zeničko-dobojskog kantona u svojoj konkurenciji.

Kada sam imao 4 godine bio sam kod majke i djeda i tada sam uočio svog djeda – Bajazida Ahmetagića kako igra šaha sa svojim prijateljem. Zamolio sam djeda da me nauči kako da igram šah i on je to učinio. Inače, moj djed je bio prvak vojske u šahu, pa se mogu pohvaliti da me je dobra osoba učila na početku. Za 3 dana sam naučio sa samo 4 godine da pomjeram svaku figuru, da matiram redom sa kraljicom, topom, lovcima što je bilo  fascinantno za osobu mojih godina i tada mi je djed objasnio smisao centra i kako mi figure trebaju igrati aktivno što sam kasnije i primjenjivao. 

Član je ŠK „Čelik“ Zenica od 2014-te godine a prije Čelika ŠK „Preporod“ Zenica je bio njegov glavni klub za koji i dan danas igra na Prvoj „A“ ligi ŠSFBiH. Postoji još dosta klubova za koje je nastupao na ligama i kupovima kao npr. ŠK „Napredak“ Zenica, ŠK „Kiseljak“ Kiseljak, ŠK „Jajce“ Jajce, ŠK „POŠK“ Potočani, OŠK „Mat“ Istočno Sarajevo, ŠK „Velemajstor“ Brčko, te SF „Stuttgarter 1879“ Stuttgart.

Nastupao sam na mnogim Svjetskim i Evropskim prvenstvima kao npr. 2010-te godine na Svjetskom prvenstvu u Grčkoj u Halkidikiju, 2010-te godine Školskom Svjetskom prvenstvu u Turskoj u Kajseriju, 2012-te godine Rapid i Blitz na Evropskom prvenstvu u Bosni i Hercegovini u Tesliću, 2013-te na godine evropskom prvenstvu u Crnoj Gori u Budvi, 2015-te godine na Svjetskom prvenstvu u Grčkoj u Halkidikiju te 2016-te godine Evropskom prvenstvu u Češkoj u Pragu. Svakako bih izdvojio Evropsko prvestvo 2012-te u Tesliću jer sam na pojedinačnom i ekipnom Rapid turnir osvojio 4-to mjesto. Osvajač sam brojnih redovnih i specijalnih (kadetska, juniorska, omladinska, za najboljeg igrača kluba ili do određenog rejtinga) nagrada na Međunarodnim, Open i Memorijalnim turnirima. Ujedno 2013-te, 2015-te i 2017-te godine sam dobio nagradu od grada Zenice kao „Sportska nada“, a 2013-te godine sam bio izabran među 10 sportista Ze-do kantona kod gsp. Plevljak Fikreta. Također, vodim i šahovsku stranicu zajedno sa kolegom iz Vogošće – Musić Suadom www.chessscout.info

Postoje različiti metodi pripremanja za takmičenja. Prije, kada je imao problema sa računanjem većeg broja poteza unaprijed, tada je radio princip Velemajstora iz Rusije – Vladimira Kramnika. Danas postoje šahovski programi koji su dobri za samu pripremu kako prije turnira, tako i tokom turnira. Dobra priprema je također rješavanje taktika ili igranje nekih meč-partija čime se vrši dobro zagrijavanje prije turnira.

Nemam određeno vrijeme koliko dnevno radim na šahu. Zavisi koliko imam vremena, a ujedno i od samog raspoloženja. Kako postajem stariji  imam sve manje vremena za šah ali opet se trudim da izdvojim koliko toliko vremena. Nekada to bude 1 sat a nekada 2 sata a kada sam baš u obavezama, taj dan preskočim rad na šahu. Prije sam koristio knjige a sada ne mogu zamisliti polazak na neki turnir van Zenice da traje duže od jednog dana a da ne ponesem laptop. Šahovski programi su svakako dosta lakši i praktičniji za koristiti. Moj omiljeni sajt je www.lichess.org a na njemu igram online partije. Svakako uvijek volim ući u svoj sajt www.chessscout.info

Glavni cilj mu je prelazak rejtinga 2200 čime osvaja titulu CM (Međunarodni Majstorski Kandidat), zatim  rejting 2300 čime osvaja titulu FM (Fide Majstor) a onda postepeno  osvajanje titulue Internacionalnog Majstora  te Velemajstora. Od turnira planira igrati na: Bošnjaci Open, Konjic Open, Bosna Open, Paraćin Open, Travnik Open, Goražde Open, Lukavac Open, te zadar Open gdje će svakako pokušati ispuniti svoje ciljeve.

Sebe sam pronašao u šahu! Kada natupate na nekom turniru pored želje za 1. mjestom ili za ostvarenje što većeg plasmana treba dodati da prvo ste u prilici da putuje van svog grada, upoznajete razna mjesta i razne običaje, upoznajete nove osobe, stičete nova prijateljstva. Preko šaha sam upoznao razne osoba iz raznih područja i dan danas kada negdje putujem javim im se pa se nađemo i družimo. Takva prijateljstva su za mene posebna jer znam kako sam došao do njih, preko čega sam upoznao osobu. Kome se isto desilo razumjet će me.

activezenica.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno