Ljudi

Melika Lošić oduševila svijet: Smislila način za rješenje gorućih problema u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Melika Lošić oduševila svijet: Smislila način za rješenje gorućih problema u BiH  – Kući se sa svjetskih takmičenja vratila punog srca, okićena brojnim medaljama, a posebno je ponosna na činjenicu da je pronašla rješenje za problem sa kojim se već godina suočavaju njeni sugrađani  – Mlada Zeničanka Melika Lošić nije mogla ni slutiti šta će joj sve dobro donijeti 2018. godina. Ljubav prema nauci, rad i trud odveli su je ove godine na najprestižnija svjetska takmičenja, a među hiljadama mladih iz cijelog svijeta upravo je Bosanka bila jedna od zapaženijih učesnika među hiljadama mladih iz cijelog svijeta upravo je Bosanka bila jedna od zapaženijih učesnika.

Kući se vratila punog srca, okićena brojnim medaljama, a posebno je ponosna na činjenicu da je pronašla rješenje za problem sa kojim se već godina suočavaju njeni sugrađani. Naime, Melika je osmislila vrlo jednostavan i učinkovit način za otrkrivanje oštećenja u
cijevima, koja su dovela do problema sa grijanjem u čitavoj Zenici. Sa tim projektom predstavila se na najprestižnijoj nacionalnoj olimpijadi “Mostratec“ u Brazilu za što je osvojila drugo mjesto među hiljadu nalista.

Izazvala oduševljenje

– Sama sam radila projekt, pripremala sam ga gotovo dvije godine. Sinula mi je ideja kada smo imali problem u Zenici sa centralnim grijanjem. Bilo je hladno u kućama, nismo mogli čak ni ići u školu i zbog toga sam razmišljala kako bi se to moglo riješiti i tada sam došla na ideju da nešto uradim oko infracrvene termograje. Osmislila sam primjenu aktivne i pasivne infracrvene termograje za detekciju oštećenja i imperfekcija u cijevima. Na internetu sam izučavala, išla sam do našeg instituta da bi mi dali potrebnu opremu i softver, dosta vremena mi je trebalo da sve to izvježbam da bi se mogla izvršiti eksperimentacija. Da bih se prijavila na takmičenje u Brazilu morala sam priložiti dnevnik u kojem sam svaki dan bilježila šta sam tačno taj dan radila i iznijeti rezultate eksperimanata – priča mlada Zeničanka.

Pojašnjava da niko do sada nije pronašao sličan metod za reparaciju cijevi koje imaju izezetno mali dijametar. Ističe da bi se njen metod mogao primijeniti i na otkrivanje mjesta curenja vodovodnih cijevi u Sarajevu, zbog čega se glavni grad BiH godinama suoačavao sa redukcijama vode.

– Moja metoda je primjenjiva na sve vrste cijevi i od bilo kojeg materijala. U toj metodi koristite kameru i imate određene toplotne zone unutar cijevi i na osnovu toga se može uočiti u kojem je dijelu oštećenje. Problem je lako riješiti kada se zna tačno gdje je oštećenje, jer je to inače jako dug proces, potrebno bi bilo da se isključi cijeli sistem i mnogo vremena, a za ovo se ne mora isključiti sistem, potrebno je malo vremena i oprema je jednostavna i jeftina – ističe Lošić.

Iako je svojom inovacijom u inostranstvu pobrala sve simpatije i oduševljenja, Melika još nema ponuda preduzeća i kompanija koje bi primijenile njen izum.

– Moj projekat je itekako primjeniv, posebno u BiH, ali to ovisi o interesovanju naših nadležnih. U Zenici su dobro upoznati sa mojim radom, sad je do njih, ali u Bosni je to zaista teško pokrenuti. U drugim zemljama se mnogo više cijene i koriste inovacije mladih, kod nas u čitavoj regiji to nije tako. Ali vidjećemo još šta će biti – navodi Melika, poredeći i doček mladih naučnika na aerodromu u BiH i u drugim zemljama.

– U drugim zemljama pravili su velike dočeke na aerodromima. Meni je bilo simpatično to što je u Indoneziji bila prava ceromonija na aerodromu u tradicionalnoj nošnji, a mene su dočekali samo moji prijatelji i porodica, mada su me u školi super svi dočekali. Čak me je nekoliko ljudi slučajno prepoznalo na ulici pa su mi čestitali – govori Melika.

Ponosna je na činjenicu da je ovim projektom izazvala veliko oduševljenje članova žirija, drugih takmičara i posjetitelja.

-Ja sam imala svoj štand gdje sam predstavljala projekat. Svi koji su prilazili bili su oduševljeni, za moj projekat je bilo najviše interesovanja ostalih ljudi. Nakon trećeg dana već sam ostala bez glasa i jedva sam pričala, stalno je neka grupa ljudi dolazila do mene – priča kroz smijeh devetnaestogodišnjakinja.

Medalje i iz SAD-a

Nakon Brazila, Melika se uputila na još jedno takmičenje u SAD, odakle se kući, također sa medaljama, vratila početkom decembra.

– Bila sam u New Heavenu na prestižnom Yale Univerzitetu gdje se održavao svjetski klub srednjškolaca. Radili smo i na Harwardu i na MIT Univerzitetu. To je takmičenje u kojem ima više oblasti – nauka i tehnologija, književnost, društvene nauke. Rade se četiri etape, testovi, pisanje eseja, timski izazov i debata. Tu sam osvojila jednu zlatnu i tri srebrene medalje iz nauke i tehnologije književnosti, debate i u ukupnom poretku – navodi naša sagovornica.

Podsjeća da su ova takmičenja poprilično skupa, te da ne bi uspjela učestvovati, da nije bilo podrške koju je dobila od brojnih IT kompanija, stipednija Vlade ZDK i Općine Ilidža.

– Jako je skupo za naše uvjete, treba sigurno nekoliko hiljada KM. Moji prijatelji iz drugih zemalja su vrlo lako našli novac, jer imaju dosta programa za stipendiranje učenika, što kod nas nije slučaj – govori Lošić.

Boraveći na prestižnim univerzitetima u SAD-u Melika se uvjerila u kvalitet inostranog obrazovanja, ali kaže da još nije odlučila koji će i gdje fakultet upisati.

– Sada želim da odmorim, jer sam se intenzivno pripremala za ova takmičenja i dugo sam bila vam BiH. Nisam napravila konkretan plan šta ću upisati i gdje, ali bitno je da gdje god budem studirala da radim ono što volim i onda neće biti problema – ističe maturantica sarajevske Richmond Park škole.

Pored ljubavi prema matematici, zici i generalno nauci, koju je naslijedila od oca, atomskog fizičara, Melika se bavila i muzikom, glumom i sportom, te ističe da je sve to zaslužno za njen današnji uspjeh.

– Od malena sam se interesovala za nauku. Sa samo četiri i pet godina voljela sam gledati BBC-ijeve emisije, dokumentarce, što većina mojih vršnjaka nije radila. Kada bih im rekla da to gledam oni bi me samo začuđeno gledali. Rano sam se počela takmičiti iz matematike, već u drugom razredu osnovne škole, osvajala sam prva mjesta i uvijek me to interesovalo. Moj otac je atomski fizičar tako da sam imala priliku i njega da gledam kako radi, išla sam sa njim na institut, i to me dojmilo. Pored toga išla sam i na muzička takmičenja, svirala sam klavir, glumila, igrala tenis a uvijek imam i vremena za drušenje sa prijateljima. Uvijek sam voljela da ne budem orjentsiana samo na jedno. Smatram da svaki od tih aspekata i sve to čime sam se bavila čini mene ovakvom kakva sam danas – zaključuje Melika Lošić.

Autor: M. Arslanagić/Faktor/Foto: privatna arhiva



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno