Ljudi

Mlade nade Zenice – Suana Bašić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mlade nade Zenice – Suana Bašić – U rubrici mlade nade Zenice donosimo vam priču o mladoj košarkašici, jednoj od najvećih talenata svog godišta u BiH, Suani Bašić. Suana je rođena 26. novembra 2003. godine u Zenici. Igra na svim pozicijama od 1 do 5, a već godinama nastupa za selekciju kadetkinja iako po godištu tek sljedeće godine treba da igra u ovoj kategoriji. Igranje protiv starijih igračica u mnogo čemu je doprinijelo njenom napretku. O svojoj dosadašnjoj karijeri, turnirima, takmičenjima, Ligi Mladih BiH, reprezentativnom okupljanju u nastavku će govoriti ova mlada nada zeničke košarke.

Zašto si se počela baviti košarkom i kada se pojavila tvoja ljubav za ovim sportom?

Suana Bašić: Košarkom sam se počela baviti u prvom razredu osnovne škole. U mojoj školi (OŠ “Skender Kulenović”) postojala je škola košarke i u početku je to bila čista rekreacija, ali poslije sam ozbiljnije shvatila košarku i odlučila sam da se posvetim ovom sportu.

Kakva iskustva nosiš iz dosadašnje karijere i da li si zadovoljna radom i uspjehom u klubu?

Suana Bašić: U svom klubu KK Kengur, sam provela prelijepih osam godina i ovim putem želim da se zahvalim svojim trenerima Jasminu Efendiću i Enveru Jahiću ne samo košarkaškim vještinama, već i kako da se ponašam van terena i kako da budem dobar čovjek, dobra osoba. Također, veoma sam zahvalna i ostalim trenerima koji su radili sa mnom da bi ja bila danas to što jesam.

U protekloj sezoni nastupala si za kadetkinje KK Kengur u Ligi Mladih BiH, gdje ste ostvarile odličan rezultat. Kako danas gledaš na tu sezonu?

Suana Bašić: Bilo je zaista fantastično igrati. U regularnom dijelu Lige Mladih BiH zauzele smo drugo mjesto. Odigrale smo mnogo kvalitetnih i neizvjesnih utakmica, upoznale mjesta u BiH u kojima nikada nismo bili i stekli prijatelje u drugim klubovima u našoj zemlji. Na završnici Lige Mladih BiH ipak smo poraženi u polufinalu i na kraju smo zauzele treće mjesto u BiH. Za ekipu čije su igračice većinom godinu, čak i dvije u mom slučaju mlađe od konkurencije ovo je bio odličan rezultat i ponosna sam na sebe i svoju ekipu.

Da li je teško uskladiti obrazovanje, školu sa treninzima?

Suana Bašić: Nije teško. Maksimalno sam posvećena školi, a u isto vrijeme i treninzima. Za nešto što volite nije vam teško izdvajati vaše vrijeme. Ponekad zbog škole zakasnim na trening, ali to me nikada nije zaustavilo da treniram, a u nekim slučajevima ostajala sam i nekoliko treninga poslije, jer samo uz naporan rad i trud se može doći do cilja.

U dosadašnjoj karijeri si bila treća u državi u pionirskoj kategoriji i nakon toga treća u državi u kadetskoj kategoriji. Koji rezultat smatraš svojim najvećim uspjehom do sada individualno, a koji timski?

Suana Bašić: U košarci timsko uvijek treba stavljati ispred individualnog. Najdraži timski uspjeh mi je svakako treća mjesta na državnim prvenstvima, kao i osvojene titule na Kengur kupu, jer je to jedan od najvećih turnira u BiH tog tipa. Kada se radi o individualnim nagradama, upravo sa Kengur kupa 2017. nosim jedno veliko priznanje najperspektivnije igračice. Košarku upravo volim jer je timski sport i jer se igra glavom. Zbog toga, timske nagrade će mi uvijek biti draže od individualnih.

Da li imaš neku utakmicu koja ti je ostala posebno u sjećanju?

Suana Bašić: Utakmica protiv ekipe iz Banja Luke u Areni je bila odlična napeta utakmica na jedan posjed. Pored nje finale Kengur kupa protiv ekipe Raguse iz Dubrovnika mi je ostalo u sjećanju. Na obe utakmice smo slavili, a odigrala sam odlično i u napadu i u odbrani.

Da li imaš neku poruku mladima koji se nalaze na početku, gdje si nekad ti bila, zašto da odaberu košarku?

Suana Bašić: Košarke je sport koji se igra više glavom nego tijelom. Morate da brzo razmišljate i u trenutku donosite odluke. Za igranje ovog sporta potrebno je mnogo koncentracije i smatram da je odličan za razvinjanje mladih.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno