Ljudi

Mlade nade Zenice: Dino Merdanović

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mlade nade Zenice: Dino Merdanović – U rubrici Mlade nade Zenice donosimo vam priču o Dini Merdanoviću, jednom od najboljih pionira BiH. Dino Merdanović je rođen 16. aprila 2003. godine u Zenici. Košarkom se počeo baviti sa 10 godina, 2013. godine u KK Kengur za koji nastupa i danas. U dosadašnjoj karijeri imao je nekoliko maestralnih partija, a iz sezone u sezonu igra sve bolju košarku. U protekloj sezoni nastupao je za pionire, ali i za kadete KK Kengur u Ligi Mladih BiH, iako je mlađi dvije godine od konkurencije. O svojim iskustvima, dosadašnjoj karijeri, utakmicama i budućnosti razgovarali smo sa Dinom, a razgovor možete pročitati u nastavku.

Zašto si odlučio da se baviš košarkom?

Dino Merdanović: Dok sam pohađao osnovnu školu, pojavila se neka želja da se bavim nekim sportom. Prvi sport s kojim sam imao kontakt je bila košarka i košarka je postala moja prva ljubav i to je sport koji volim i dan danas.

Iako imaš tek 14 godina do sada si imao nekoliko zapaženih kolektivnih, ali i individualnih uspjeha. Da li neki uspjeh posebno izdvajaš?

Dino Merdanović: Najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri bez razmišljanja je osvojeno državno prvenstvo BiH u pionirskoj selekciji (2002. i mlađi). Iako sam bio mlađi godinu dana od ostalih, bilo mi je veliko zadovoljstvo igrati i osvojiti državno prvenstvo. Biti prvak svoje države nije mala stvar i upravo ta titula me čini ponosnim. Individualno, najbolja mi je bila partija protiv Kaknja iz prošle sezone kada sam postigao 49 poena.

Odličan si učenik, a treniraš po nekoliko sati dnevno. Da li je moguće pronaći idealan sklad između školskih i klupskih obaveza?

Dino Merdanović: Moguće je naći sklad. Potrebno je pametno organizovati svoje slobodno vrijeme i svaku minutu dana iskoristiti u nešto pozitivno.

U prošloj sezoni nastupao si za kadete u Ligi Mladih BiH. Da li je ovo takmičenje pomoglo u tvom razvijanju i kakav je bio osjećaj igrati protiv najboljih igrača u ovoj državi?

Dino Merdanović: Liga Mladih BiH je bila jedno veliko iskustvo. Mnogo sam napredovao zahvaljujući ovom takmičenju, jer sam igrao protiv starijih igrača i boljih od sebe. Bilo je dosta zahtjevno igrati ovu ligu i tehnički i fizički. Ipak, to je dosta pomoglo meni u mom košarkaškom napretku.

Kakva su očekivanja od nastavka sezone?

Dino Merdanović: Očekujem da ću sa pionirima ostvariti odličan rezultat na turniru u Francuskoj. Također, očekujem da sa pionirima i kadetima ostvarimo odlične rezultate na završnici Lige Mladih ZDK.

Šta očekuješ u budućnosti od košarke?

Dino Merdanović: Nadam se da ću jednog dana profesionalno igrati za neki jak klub. Također, san mi je jednog dana braniti boje reprezentacije BiH. Uz naporan rad i trud, ovi snovi su veoma ostvarljivi, jer samo davanjem 100% sebe u nešto, možemo postići određene rezultate.

U dosadašnjoj karijeri igrao si na pozicijama razigravača i beka. Da li ti odgovaraju te pozicije i šta je trenutno najvažnije u tvojoj karijeri?

Dino Merdanović: Odgovara mi da igram ove pozicije. Svaku poziciju koja je potrebna da se igra za ekipu, ja mogu igrati. U ekipi je potrebno da svaki pojedinac da doprinos kolektivu i samo takva igra vodi do rezultata i uspjeha. Ovim putem želim da se zahvalim svojim trenerima Enveru Jahiću koji mnogo ulaže u mene i radi individualno na poboljšanju moje igre, Jasminu Efendiću i treneru pionirske selekcije Harisu Musliću. Također, želim da se zahvalim svojim roditeljima i sestri bez čije podrške bi dosta teže bilo ostvariti neke stvari. Roditelji su mi do sada bili oslonac u životu i ovim putem želim da im se zahvalim na svemu što su do sada učinili za mene.

Dino Merdanović trenutno bilježi oko 23 poena u prosjeku u pionirskoj kategoriji, a u kadetima je neizostavan dio prve petorke i rotacije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno