Zenica

Mjerenje i pregledi više od stotinu dijabetičara, čak šesdeset pregledanih treba dodatno liječenje

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Savez udruženja dijabetičara ZDK su proteklih dana organizovali mjerenje šećera u krvi za članove udruženja i građane u Varešu i Zenici.

U prostorijama Doma Zdravlja Vareš izvršeno je mjerenje “tromjesečnog” šećera, kao i održano predavanje na temu “Hipoglikemija i hiperglikemija”, uz podjelu edukacijskih letaka.

Pacijenti koji su imali izmjereni loše regulisani šećer pregledani su od strane doktora dijabetologa.

Predavanju je prisustvovalo pedesetak oboljelih od dijabetesa “tipa” 1 i “tipa 2”, a održano je uz domaćinstvo i pomoć Doma zdravlja Vareš.

Obavljena su mjerenja, evidencija, pregled, konsultacije i upućivanje ljekarima obiteljske medicine, a svaki pacijent je dobio dokaz o izmjerenom “HbA1c” šećeru.

Ljekar dijabetolog je loše “regulisanim” dijabetičarima dao daljnje smjernice u terapiji.

Drugi pregled i predavanje je održano u prostorijama Regionalnog edukacijskog centra “Plavi krug” Zenica.

I na ovom pregledu je učestvovalo pedesetak dijabetičara, članova Udruženja građana za borbu protiv šećerne bolesti “Zenica.

Na pregledima u Varešu i Zenici ukupno 60 osoba, 25 u Varešu i 35 u Zenici, zbog lošeg stanja i rezultata, upućeno je na dalje preglede i date su im terapije u daljoj terapiji.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem