Sudske klupe

Mjere za Hamidićevića, pretres ambasade u Parizu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjera zabrane za Velida Hamidičevića (1957), iz Sarajeva, državljanina BiH, službenika Ministarstva vanjskih poslova BiH, koji je osumnjičen za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima trgovina ljudima, primanje dara i drugih oblika koristi, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, krivotvorenje službene isprave iz KZ-a BiH.

Savjetnik za konzularne poslove u Ambasadi u Parizu Velid Hamidičević, osumnjičen je da je, zloupotrijebivši službeni položaj i ovlaštenje, omogućavao većem broju osoba da dobiju odgovarajuća dokumenta za putovanje iz Francuske u BiH, iako ne posjeduju državljanstvo BiH ili im je važeća putna isprava oduzeta od policije Francuske prilikom lišenja slobode zbog izvršenja džepnih krađa na području grada Pariza i šire.

Nakon ispitivanja osumnjičenog Hamidičevića, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH je Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjera zabrane.

Mjere zabrane se odnose na zabranu napuštanja boravišta (adrese stanovanja) i zabranu putovanja, kao i privremeno oduzimanje putnih isprava uz zabranu izdavanja novih putnih isprava i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice (zabrana putovanja), saopćilo Tužilaštvo BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa zajedničkim istražnim timom, intenzivno nastavlja dalje aktivnosti u cilju razotkrivanja svih počinilaca krivičnih djela u okviru ovog predmeta.

Prijedlog za određivanje mjera zabrane upućen je Sudu BiH.

Djelujući po nalogu Tužiteljstva BiH, istražitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal i policijski djelatnici SIPA vrše pretres veleposlanstva BiH u Parizu, Republika Francuska. Radi se o istrazi u vezi sa zloupotrebom položaja jednog uposlenika.

Aktivnosti su provedene kao nastavak rada u predmetu kodnog naziva „CD“, koji provodi zajednički istražni tim iz BiH i Francuske, a odnosi se na kaznena djela organiziranog kriminala i trgovine ljudima.

Tijekom istrage Tužiteljstvo BiH došlo je do dokaza i saznanja da je jedan od uposlenika diplomatskog predstavništva BiH u Parizu, sudjelovao u nezakonitim aktivnostima koje se odnose na izdavanje dokumenata i omogućavanje putovanja i boravka većem broju osoba uglavnom romske nacionalnosti sa područja BiH, radi činjenja kaznenih djela u Francuskoj.

Prostorije diplomatskog predstavništva BiH, koje su meta pretresa su osigurane i pod stražom te će Tužiteljstvo BiH u okviru radnji dokazivanja, sukladno zakonu, izvršiti pretres s obzirom da se radi o eksteritorijalnom prostoru, gdje nadležnost za postupanje imaju institucije BiH.

Tužiteljstvo BiH i SIPA provode akciju na najvišoj profesionalnoj razini, te su poduzete sve aktivnosti kako ne bi došlo do zastoja aktivnosti u diplomatsko-konzularnom predstavništvu naše zemlje u Republici Francuskoj.

Ova akcija pokazuje odlučnost Tužiteljstva BiH da se obračuna sa svim nezakonitostima koruptivnim ponašanjima i zloupotrebama službenog položaja, naročito u slučajevima kada se zloupotreba položaja odnosi na osobe na važnim pozicijama u državnim institucijama.

Aktivnosti u istrazi se nastavljaju.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno