Zenica

Mjere ušteda nove Vlade ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na prvoj sjednici razmatrala je “program mjera štednje za 2015. godinu”, koji se ističe kao najvažniji u stabiliziranju kantonalnog budžeta.

“Program je najvažniji u ovoj izuzetno teškoj situaciji, jer svakodnevno dolazimo do novih saznanja o dubiozi u kojoj se budžet nalazi. Provodit ćemo restriktivnu politiku javne potrošnje sa čvrstim budžetskim ograničenjima i pojačat ćemo kontrolu upotrebe sredstava da uskladimo budžetsku potrošnju s realnim prihodima”, kazao je premijer Miralem Galijašević.

Prema ovom programu preispitat će se pravilnici sistematizacije da bi se došlo do racionalnog broja radnika i zaustavilo zapošljavanje na upražnjena radna mjesta. Izvršit će se preraspodjela postojeće radne snage u okviru ministarstava i drugih uprava. Svi ugovori o radu na neodređeno vrijeme će se preispitati i nastojati raskinuti da bi se vratilo povjerenje građana u institucije i pravednost u zapošljavanje.

Premijer Galijašević je posebno istakao „slučaj Kantonalne bolnice Zenica“, gdje su u ovoj godini do sada zaposlena nova 43 uposlenika.

Najvljeno je da će Vlada ZDK-a ukinuti sve pozicije savjetnika i “svi će morati dobijanjem ovog zaključka dati otkaz”. Plaće svih direktora i rukovodilaca pod ingerencijom kantona će se svesti na maksimalo tri prosječne plaće na nivou kantona, a ukinuti će se naknade za rad u komisijama, osim vanjskim članovima. Donesena je odluka o ograničenju potrošnje upotrebe mobitela, korištenje službenih automobila i službenih putovanja.

“Nama je cilj napraviti sistem ušteda na svim poljima i organizirati se da svi radimo u korist kantona”, kazao je Galijašević.

Premijer Miralem Galijašević je, na upit medija, rekao da Zeničko-dobojski kanton u ovom momentu duguje oko 70 miliona, i novim zaduženjem će se pokušati napraviti likvidnost kantona da bi se napravila stalna dinamika isplata svih preuzetih obaveza. On je istakao da sve grupe, koje su korisnici budžetskih sredstava, moraju svakog mjeseca dobijati svoja sredstva, a da će se zakašnjenja u isplatama, koja su napravljena zbog više sile, nastojati brže nadoknaditi.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno