Zenica

Mjerač zemljotresa u Zenici

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH je sopstvenim kapacitetima u Zenici postavio seizmograf „Geotech Smart24“ i uspostavio automatski prenos podataka o registriranim zemljotresima u Centar za seizmologiju u Sarajevu na dalju obradu i analizu.

S obzirom na to da je Zenica zadnjih godina bila seizmički aktivna, te da je područje podložno čestim gorskim udarima, postavljanje novog seizmografa ima poseban značaj.
Trenutno, FHMZ posjeduje šest seizmoloških stanica i to u Bihaću, Livnu, Mostaru, Zenici, Tuzli i Sarajevu, a u narednom periodu planirano je uspostavljanje i seizmološke stanice u Goraždu, čime bi se zaokružila mreža seizmoloških stanica u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Prioritet je u što skorije vrijeme uspostaviti automatsku obradu seizmoloških podataka, što će znatno ubrzati obavještavanje nadležnih institucija i javnosti o seizmičkim aktivnostima na području Bosne i Hercegovine, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem