Biznis

Mittalove akcije na istorijskom minimumu

Mittalove akcije na istorijskom minimumu
Mittalove akcije na istorijskom minimumu
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mittalove akcije na istorijskom minimumu- Evropski i američki proizvođači čelika blago su se oporavili od krize u tom sektoru iz 2008. godine, ali su već suočeni sa novim izazovom u vidu kineskog dampingovanja cijene te sirovine.

Količine kineskog čelika na svjetskom tržištu su ogromne, od kada je usporavanje privrede te azijske države ugrozilo domaću tražnju, a Kina počela da isporučuje sve više čelika na svjetska tržišta po sniženim cijenama, prenosi Tanjug.

“U ovom trenutku, Kina višak čelika prodaje evropskom tržištu po cijenama koje čak ni ne pokrivaju njene troškove kupovine sirovina i njihove transformacije”, kazao je menadžer za komunikacije Asocijacije evropskih proizvođača čelika Eurofer Charles de Lusignan.

Stručnjaci tvrde da Kina, koja sama proizvodi polovinu svjetskog čelika, ima prekomjernu proizvodnju od 340 miliona tona, što je duplo više od količine čelika koja se godišnje proizvede u Evropskoj uniji (EU).

Prema podacima Eurofera, izvoz kineskog čelika u EU se udvostručio u prošloj godini u odnosu na 2013, na 4,5 miliona tona, a očekuje se da će se ove godine ta cifra duplirati.

Luksemburško-indijski proizvođač čelika Arcelor Mittal je nedavno “pokazao prstom” na Kinu, kada su akcije te kompanije pale na istorijski minimum.

“Situacija sa prekomjernom proizvodnjom u Kini dovela je do znatnog povećanja izvoza na svjetska tržišta”, rekao je generalni direktor kompanije Aditya Mittal.

I američki proizvođači osjećaju posljedice.

Predsjednik američkog Instituta za gvožđe i čelik Thomas Gibson, poručio je da je američka industrija čelika u teškoj situaciji.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno