Politika

Miralem Galijašević, premijer Vlade ZDK: Najvažniji naš cilj sada je rast zaposlenosti

Miralem Galijašević, premijer Vlade ZDK
Miralem Galijašević, premijer Vlade ZDK
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Miralem Galijašević, premijer Vlade ZDK: Najvažniji naš cilj sada je rast zaposlenosti –  Centar civilnih inicijativa ocijenio je rad Vlade Zeničko-dobojskog kantona u prvih šest mjeseci ove godine izuzetno dobrom ocjenom.

Posebno je naglašeno da je produktivnost rada Vlade intenzivirana u drugom kvartalu. Ovakve ocjene CCI-a svakako je dobro primio i premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Miralema Galijaševića. On kaže da izuzetno cijeni rad CCI-a, koji u kontinuitetu prati rad Vlade i daje svoje ocjene, koje im koriste kao korektor u radu.

FAKTOR: Izvještaj CCI-a koji je predstavio monitoring-tim kaže da ste najbolja Vlada od svih u Federaciji BiH po realizaciji zakona!?

GALIJAŠEVIĆ: Cilj Vlade u 2016. godini bio je donošenje više zakona kojim bismo stvorili bolji ambijent, posebno za privređivanje. Uz pomoć Skupštine, usvojili smo nekoliko važnih zakona kojima uređujemo nekoliko oblasti na način da donosimo putpuno novi zakon ili inoviramo postojeći. Podrška Skupštine novim zakonima govori da su to kvalitetni i provodivi zakoni.

FAKTOR: Ono čime se još možete pohvaliti jeste da ste mjerama koje ste poduzeli u prvoj polovini 2016. godine doprinijeli smanjenju broja nezaposlenih!?

GALIJAŠEVIĆ: Svakako, naš glavni programski cilj jeste povećanje zaposlenosti. Određene mjere koje smo poduzeli u oblasti subvencioniranja zapošljavanja ili samozapošljavanja raznih populacija (boraca, pripravnika) kroz programe kantonalne Vlade dali su rezultate. Poslije četiri godine, napokon imamo veći broj zaposlenih od broja nezaposlenih. Posebnu pažnju posvećujemo mladima. Između ostalog, dodjeljujemo im 50 kredita za rješavanje stambenih potreba.

FAKTOR: Možemo li nakon ovog “zahuktavanja“  rada u drugom kvartalu, nakon godišnjih odmora, očekivati još produktivniju Vladu s Vama na čelu?

GALIJAŠEVIĆ: Vlada će u narednom periodu, zajedno sa Skupštinom, sigurno intenzivirati rad. U pripremi je značajan broj zakona i mjera koji trebaju Skupštinsku potvrdu koju i očekujemo jer imamo stabilnu većinu. Naš cilj jeste uređenje oblasti obrazovanja, privrede, socijale, sigurnosti. Pojačanim intenzitetom rada možemo realizirati naš program.

FAKTOR: Hoće li Zakon o privatno-javnom partnerstvu, prvi ovakve vrste u Federaciji, i kojeg su svi pohvalili, značajnije doprinijeti poboljšanju ekonomskih prilika u kantonu? Kako smo čuli, dosta je novca u privatnim rukama i sada su stvorene Zakonske pretpostavke da on bude implementiran i u određene projekte od kojih će svi imati koristi?

GALIJAŠEVIĆ: Jedan od najznačajnijih i “najtežih” usvojenih zakona jeste Zakon o privatno-javnom partnerstvu. Ovaj Zakon plod je zajedničkog rada sa USAID-om i Gold Sidom. Dobili smo moderan zakon usklađen s evropskim standardima. Zajedno s općinama trebamo sačiniti datoteku projekata i ponuditi ih zainteresiranim partnerima i investitorima koji imaju novac, a svakako i interes da sredstva ulože u ove projekte. S ciljem efikasne primjene ovog zakona, moramo se i kadrovski ojačati, moramo dati priliku mladim obrazovanim i ambicioznim kadrovima.

Nadamo se da su ovi rezultata rada Vlade ZDK samo najava onoga što će uslijediti u ostatku ove godine, a na zadovoljstvo svih građana kantona.

(Razgovarao Nedžad GLIBO/Faktor.ba/Foto: B. Mahmić)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno