Politika

Eldin Vrače posjetio Vladu FBiH i zeničku tržnicu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Eldin Vrače posjetio Vladu FBiH i zeničku tržnicu- Kandidat za gradonačelnika Eldin Vrače posjetio je ovih dana zakonodavce u Vladi Federacije, ali i “drugu stranu”, trgovce-pojedince na zeničkoj Tržnici, u namjeri da se detaljno informiše i razgovara o budućem radu zakupaca i prodavača, koji su proteklih mjeseci i godina imali značajne probleme u legalizovanju svog rada.

U Ministarstvu trgovine Vlade FBiH domaćin mu je bio Adil Trgo, savjetnik federalnog ministra trgovine, sa kojim je Vrače razgovarao o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini. Naime, značajna dopuna ovog zakona odnosi se na definisanje statusa trgovca pojedinca, kao nove kategorije trgovca koji ličnim radom obavlja trgovinu na malo i to samo na jednom prodajnom mjestu izvan prodavnice. Predloženim izmjenama Zakona potpunije se uređuju prava, obaveze i odgovornosti pijace kao pravnog lica i organizatora trgovine izvan prodavnice zbog utvrđenog stanja.

Cilj ovih odredaba je stvaranje uslova za brži napredak u poduzimanju mjera za smanjivanje „sive ekonomije“ u oblasti unutrašnje trgovine i uvođenje reda i legaliteta u odnose između učesnika u trgovini, prvenstveno na pijacama na malo, poručuju iz Vlade FBiH.

Vrače je potom posjetio i razgovarao sa trgovcima na zeničkoj Tržnici želeći čuti njihovo mišljenje. Dio prodavača smatra Zakon “prihvatljivim i mogućom osnovom za život od svog rada”, a dio da će izmjene Zakon dodatno otežati njihov rad. Vrače je istaknuo da će radnici na pijaci po povlaštenim uslovima biti socijalno i penzino osigurani, te da će stvoriti bolju konkurentnost i prihode sebi i svojoj porodici, a samim tim i društvu. Naglasio je spremnost Snage Centra da direktno svojim angažmanom kroz rad vijećnika i budućeg gradonačelnika radi na poboljšanju i stvaranju uvjeta za samostalni rad i život sugrađana.

U prilogu fotografije sa sastanka + fotografije sa zeničke Tržnice

Snaga Centra

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno