Politika

Mirad Hadžiahmetović – Željezara je jedini zagađivač zraka kancerogenim materijama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mirad Hadžiahmetović – Željezara jeste jedini zagađivač zraka – Nekada je Jugoslavija težila nezavisnosti od zapada, te je zbog toga izgradila željezaru za svoje potrebe. Ta fabrika je zapošljavala 25 hiljada radnika. Danas Jugoslavije više nema, budućnost BiH je u Evropskoj Uniji, a željezara zapošljava neznatan broj radnika kojima se stalno prijeti otkazima i smanjenjem obima proizvodnje. Željezara će se uskoro svesti na visoku peć i koksaru sa nekoliko stotina zaposlenih.

U Zenici svaki dan od raka pluća umru dvije osobe. Glavni uzročnik te bolesti je zagađenje zraka iz željezare. Postoje zlonamjerna podmetanja da željezara nije jedini zagađivač. Željezara jeste jedini zagađivač zraka kancerogenim materijama, a i u emisiji CO2 koji nije kancerogen učestvuje sa 90%. Nije opravdano da ovaj grad sa 750 života godišnje plaća poslovanje tog zagađivača.

Grad od 115 hiljada stanovnika treba više desetina hiljada radnih mjesta. Željezara i njen vlasnik to ne nude. Njihova poslovna politika je daljnje smanjenje broja zaposlenih uz jadikovke o stanju na svjetskom tržištu čelika. Ali zato, samo u naredne 4 godine, nude smrt od raka pluća za više građana nego što danas imaju zaposlenika. Sve je to jasan dokaz da budućnost ovog grada nije u željezari. Iz tog razloga željezaru moramo što prije zatvoriti, a prostor koji zauzima iskoristiti za razvoj grada.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno