Zenica

Ministra Delića saslušavale kolege iz FMUP-a

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nerijetko se tokom i nakon procesa zapošljavanja u državnim institucijama građani žale na nepotizam i zapošljavanje podobnih, a ne sposobnih. Najnoviji slučaj, tvrde nezadovoljni, dogodio se prilikom zapošljavanja u Ministarstvu unutrašnjih poslova u Zeničko – dobojskom kantonu. Naime, nedavno je raspisan konkurs za prijem tri državna službenika u ministarstvu i nakon provedene konkursne procedure odabrani su kandidati.

– Na kućnu adresu mi je dostavljena odluka o primljenim kandidatima, koja me ostavila bez teksta. Na prvu poziciju primljena je Nejra Jabandžić, bratična lokalnog moćnika Hidajeta Jabandžića, čovjeka koji se nalazi u vrhu SDP-a i direktora Kazneno-popravnog zavoda Zenica. To i ne bi bilo čudno, jer neko mora biti primljen, ali se se dotična nalazi na 20. mjestu od ukupno 46 kandidata, navodi između ostalog jedna od nezadovoljnih kandidatkinja, koja je kontaktirala našu redakciju. Ona navodi da lista sadrži još neregularnosti, te da su uglavnom primljene osobe “sa imenom”, a ne sa bodovima iz konkursa.

– Sve je jasno, kad se zna da ministar, koji donosi odluku, dolazi iz iste stranke (SDP), navodi ova Zeničanka. Zatražili smo odgovor od “prozvanog” Rifata Delića, ministra unutrašnjih poslova ZDK.

– Od svega navedenog jedino je tačno da sam ja stavio potpis na izbor kandidata, što je moja zakonska obaveza, te da je jedna od izabranih kandidatkinja u rodbinskoj vezi sa direktorom Jabandžićem, ali to nema veze sa njenim izborom. Cijelu proceduru, intervjue i bodovanje vrši Agencija za državnu službu, tj. njen ured u Zenici. Oni meni dostave listu kandidata koji ispunjavaju uvjete za izbor, ali po abecednom, a ne procentu ili bodovima, tvrdi Delić. On navodi da je izbor izvršio na osnovu dostavljenih listi, te da su u Zenici izabrani prva osoba po broju bodova za mjesto Šefa odsjeka za podršku, te prva i druga osoba za mjesto stručnih saradnika, te službenici u Tešnju i Doboj Jugu.

– Od svih izbora jedino nije izabrana prva ili druga osoba po broju bodova u Doboj Jugu. Iskreno, bodovi su bili “tu negdje”, a prva osoba se prezivala Delić kao ja, a druga je bila iz Zavidovića, odakle sam ja. Iskoristio sam pravo da izaberem osobu sa istim brojem bodova, koja je iz Doboj Juga, kaže ministar Delić, dodajući da je u toku žalbeni rok, koji također ne provodi on, nego Agencija za državnu službu. 

​- Došao sam iz i uskoro se vraćam u obrazovanje. Tamo mi je cijelo vrijeme i supruga. Nemam nikog svog, ni bližeg ni daljeg, da sam zaposlio u vrijeme mandata, a o tome ko je u kojoj stranci toliko vodim pažnje da sam nerijetko u krugovima svoje stranke bio kritikovan, jer mi nije padalo napamet da provjeravam odakle je ko, tako da priča o nepotizmu nema mjesta, tvrdi Delić. Saznajemo da su Delića prije nekoliko dana saslušavali i službenici federalnog MUP-a, po anonimnoj prijavi da je primio 15.000 KM za prijem čistačice.

– Jeste, saslušavan sam. To su apsurdi i kod nas je normalno da se postupa po anonimkama, a ne po očiglednim stvarima. Pa zamislite da neko nudi mito u iznosu od 40 plaća čistačice. Smiješno. Uostalom, zaposlene su sestre i supruga policajaca, a ako neko ima bilo kakav dokaz ili izjavu, osim komada nepotpisanog papira kojim možete popljuvati nekog, kaže Delić.

​AVAZ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno