Zločini

Ministarstvo pravde FBiH o osumnjičenom za dvostruko ubistvo Edinu Gačiću

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ministarstvo pravde FBiH o osumnjičenom za dvostruko ubistvo Edinu Gačiću – Ministarstvo pravde Federacije BiH odgovorilo je na upit N1, u vezi Edina Gačića, osumnjičenog za dvostruko ubistvo.

Odgovor ministarstva prenosimo u cijelosti.

“Točno je da je Kazneno-popravni zavod poluotvorenog tipa Bihać svojim aktom, broj: 01-12-2953/17 od 06.07.2017. godine, obavijestio Centar za socijalni rad Banjaluka, policijsku stanicu Banjaluka, Centar za socijalni rad Sanski Most, PU Sanski Most, MUP USK, Federalnu upravu policije i Državnu graničnu službu, da se osuđena osoba Gačić Edin, dana 26.07.2017. godine otpušta sa izdržavanja kazne zatvora. Ministarstvo pravde Republike Srpske je svojim aktom 08.030/240-107/17 od 21.07.2017. godine uputilo potom prijedlog Kazneno-popravnom zavodu poluotvorenog tipa Bihać, putem Federalnog ministarstva pravde, da se osuđena osoba Gačić Edin prije isteka kazne uputi u Zavod za forenziku Sokolac.

S tim u svezi važno je napomenuti da je osuđena osoba Gačić Edin pravomoćno osuđen presudom Kantonalnog suda u Sarajevu, broj Kv-43/04 od 15.06.2004. godine, na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 19 godina i 11 mjeseci zbog kaznenih djela iz članka 171. stavak 2. točka 1. KZ FBiH i članka 166. stavak 1. KZ FBiH. Presudom Kantonalnog suda u Zenici, broj K-115/98 od 11.01.1999. godine, izrečena mu je sigurnosna mjera psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi. Rješenjem Kantonalnog suda u Zenici, broj Kv-113/03 od 10.07.2003. godine, obustavljena je mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi. Odluka je pravomoćna s danom 22.07.2003. godine. Istek kazne po pravomoćno izrečenoj presudi suda je bio 26.07.2017. godine.

Uzimajući u obzir naprijed navedeno, kao i svoje nadležnosti, Federalno ministarstvo pravde je svojim aktom, broj: 04-49-3077/17 od 25.07.2017. godine, obavijestilo Ministarstvo pravde Republike Srpske da je presudom suda izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 19 godina i 11 mjeseci. Federalno ministarstvo pravde, kao ni Kazneno-popravni zavod poluotvorenog tipa u Bihaću nisu nadležni za upućivanje osuđene osobe u Zavod za forenziku Sokolac nakon izdržane kazne zatvora, niti se može bilo tko uputiti u Zavod za forenziku Sokolac bez pravomoćne odluke nadležnog suda. Naime, prema predmetnom Sporazumu, u Zavod za forenziku Sokolac se mogu uputiti samo one osobe kojima sud odredi mjeru psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

Nadalje, KPZ PT Bihać je svojim aktom, broj: 01-12-2953-2/17 od 24.07.2017. godine, obavijestilo Federalno ministarstvo pravde da su podaci u gore prethodnom aktu proslijeđeni policijskim agencijama u cilju korištenja istih u njihovom daljnjem operativnom radu. U dopisu se dalje navodi da je osuđeni izjavio da će se nakon redovnog isteka kazne vratiti u Banjaluku u obiteljsku kuću svojih roditelja, te da će se odmah po dolasku javiti u Centar za socijalni rad Banjaluka radi dobivanja nužne pomoći i drugih informacija i uputa, kao i nadležnoj stanici javne bezbjednosti, radi legalnog načina ulaska u kuću, obzirom da nema ključa od navedene kuće, kako ne bi drugim načinom ulaska u kuću počinio kazneno djelo.

Također napominjemo, da osuđenoj osobi tijekom izdržavanja kazne zatvora u KPZ ZT Zenica, a potom ni u KPZ PT Bihać, nisu odobravane vanzavodske pogodnosti (zbog nepostojanja kontakta sa primarnom socijalnom sredinom, kao ni mjesta prebivališta), prekid kazne niti uvjetni otpust.

Federalno ministarstvo pravde, kao i Kazneno-popravni zavod u Bihaću, su poduzeli sve radnje i mjere u okviru svojih nadležnosti te dostavili sve relevantne podatke nadležnim institucijama, a uzimajući u obzir strukturu ličnosti osuđene osobe, relativno dug period boravka u Zavodu (19 godina i 11 mjeseci) a sve u cilju pružanja adekvatne pomoći radi lakšeg uključivanja u redovan život na slobodi.”

Podsjećamo, Gačić je osumnjičen da je prošle sedmice na području opštine Konjic ubio Sauda Sultanića nakon čega se dao u bjekstvo, a u subotu i pripadnika Federalne uprave policije Mahira Begića u mjestu Suhodol kod Tarčina.

N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno