Info

Ministarstvo okoliša ZDK potpisalo ugovore s lokalnim zajednicama za projekte zbrinjavanja otpada

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je ugovore s korisnicima sredstava čiji su projekti odabrani na javnom pozivu iz oblasti zaštite okoliša za 2022. godinu.

Potpisano je 16 ugovora za projekte pomoći općinama, gradovima, komunalnim preduzećima s područja ZDK-a za zbrinjavanje komunalnog otpada te 11 ugovora za pomoć u poslovima održavanja i sanacije postojećih odlagališta, zatim finansiranja transportnih troškova za najudaljenije općine u odnosu na regionalnu deponiju, kao i čišćenja obala rijeka te čišćenje i sanaciju divljih deponija.

Za sutra je najavljeno i potpisivanje ugovora za projekti iz oblasti zaštite okoliša na području ZDK-a po LOT-u 3.

-Za LOT 1 i LOT 2 pristiglo je 29 prijava. Od toga za LOT 1 pristiglo je 18, od kojih su dvije odbačene kao neispravne, a za LOT 2 pristiglo je 11 prijava i svih 11 dobilo je određeni iznos. Kada je u pitanju LOT 1 u pitanju je iznos 460.000 KM, a za LOT 2 150.000 KM. Moji su prethodnici, načelnici i gradonačelnici, već rekli da su zadovoljni. Već četvrtu godinu podižemo iznose. Ove smo imali nekih problema, kao što je pandemija i smanjenje priliva u budžet, kada je u pitanju zaštita okoliša – izjavio je resorni ministar Arnel Isak.

Napomenuo je kako su pomogli Regionalnoj deponiji “Mošćanica“ u Zenici iznosom od oko milion KM za sanaciju i izgradnju druge kasete.

-Grad Zenica nije želio da učestvuje, da izdvoji sredstva pošto je to bio regionalni problem. Iako je deponija u nadležnosti Grada, mi smo izdvojili ta sredstva. Kada je u pitanju zaštita okoliša na nivou ZDK-a, imamo projekte Eko kuća ‘Smetovi’ u Zenici, koja je u izgradnji i očekujemo da će uskoro biti gotova, a koju je Ministarstvo sufinansiralo sa 300.000 KM. Također smo ove godine uplatili 150.000 KM za igradnju Eko kuće ‘Ponijeri’ kod Kaknja te 150.000 KM za Kantonalnu bolnicu Zenica, da izgrade manju zgradu za tretman infektivnog otpada. Također smo izdvojili 150. 000 KM RD ‘Mošćanica’ za postavljanje solarnih panela za uštedu električne energije – podvukao je Isak.

Ukupno će za sva tri LOT-a sufinansirati 159 projekata u iznosu od 760.000 KM, a korisnici sredstava su jedinice lokalne uprave, javna komunalna preduzeća, nevladine organizacije, udruženja građana, javne ustanove, obrazovne institucije, obdaništa i sportski klubovi.

-Općina Breza i Javno-komunalno preduzeće ‘Breza’ d.o.o. danas su potpisali pet ugovora s Ministarstvom za prostorno uređenje, promet i komunikaciju i zaštitu okoliša ZDK. Ti se ugovori odnose na jačanje koncepta odvojenog prikupljanja otpada sa strane Općine Breza i JKP-a; zatim projekt uklanjanja divljih deponija – posebno s akcentom na divlju deponiju ‘Nedići’, koja se nalazi uz regionalnu cestu između općina Vareš i Breza, a što je jedan od gorućih problema naše lokalne zajednice te nabavka određene mehanizacije za potrebe JKP ‘Breza’ u rješavanju problema prikupljanja i odvoza otpada – kazao je načelnik Breze Vedad Jusić.

On se, kao i predstavnici ostalih lokalnih zajednica te preduzeća, zahvalio Vladi ZDK i resornom ministarstvu na realizaciji planiranih programa i aktivnosti u oblasti zaštite okoliša.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno