Zenica

Ministar Isak održao sastanak sa predstavnicima Grada Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ministar Isak održao sastanak sa predstavnicima Grada Zenica – Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK Arnel Isak i nekoliko njegovih saradnika danas je u sjedištu Vlade ZDK održao sastanak sa predstavnicima Gradske uprave Zenica, pomoćnicima za urbanizam, društvene djelatnosti te imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina te predstavnicima javnih komunalnih preduzeća ViK i Zenica-Gas. Ministar Isak je sa gostima iz Gradske upreve Zenica razgovarao o infrastrukturnim projektima koje Ministarstvo, odnosno Kantonalna direkcija za ceste, planira ili je već počela realizirati na regionalnim cestama na području grada Zenica.

Najviše govora je bilo o pripremama za projekat izgradnje vangradske dionice Glavne gradske magistrale GGM u Zenici, te je istaknuta potreba usklađivanja aktivnosti oko izmještanja postojećih i instaliranja novih komunalnih instalacija u putnom pojasu kojeg zahvata projekat modernizacije regionalne ceste R445, odnosno izgradnje vangradske dionice GGM-a.

Kantonalna direkcija za ceste je uputila prema Gradskom vijeću zahtjev za proglašenje javnog interesa za vangradsku dionicu GGM-a, a nakon toga će se pristupiti postupku eksproprijacije kao preduslovu za konačan početak radova ovog višedecenijskog projekta, jednog od najvažnijih u Zenici.

“Zaključak svih učesnika sastanka je da je potrebno unaprijediti saradnju sa javnim preduzećima koja imaju svoje instalacije u putnom pojasu, kao što su vodovod i kanalizacija, grijanje, elektrodistribucija, telekom operateri i Zenica Gas. U tom smislu, u narednom periodu ćemo organizirati sastanak predstavnika tehničkog sektora svih pomenutih javnih komunalnih preduzeća sa kojima će se rješavati problemi usaglašavanja projekata instalacija kao adekvatna priprema projekata rekonstrukcije, sanacije ili modernizacije regionalnih cesta”, kaže ministar Isak.

Naime, tokom 2020. godine Ministarstvo, odnosno Kantonalna direkcija za ceste, pokrenula je niz projekata na poboljšanju putne infrastrukture u Zenici ukupne vrijednosti oko 8,3 miliona KM.

Tokom sastanka govora je bilo i o projektima iz oblasti zaštite okoliša, te je ministar Isak kazao da bi volio da Kanton i Grad Zenica osmisle jedan zajednički eko projekat uređenja i revitalizacije Smetova, pa možda da zajedno i apliciraju za neki od grantova. Osim toga, riječi je bilo i o predstojećim aktivnostima na izradi Urbanističkog plana Grada Zenica.

Ministar Isak je najavio da će slične sastanke upriličiti i sa predstavnicima drugih općina u ZE-DO kantonu.

„Želim da ovim sastancima tokom zimske sezone prevaziđemo formalne prepreke koje eventualno imamo u komunikaciji sa lokalnim zajednicama i komunalnim preduzećima kako bismo u proljeće po nastupanju građevinske sezone spremno ušli u realizaciju projekata u narednoj godini, koja nije predizborna. Želja mi je da sve započete projekte završim u 2021. godini. Da ne kažu da se radi samo pred izbore“, kaže ministar Isak.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno