Sudske klupe

Milioni KM nenaplaćenih saobraćajnih kazni

Policijske kontrole za vikend
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Milioni KM nenaplaćenih saobraćajnih kazni – Ogroman broj nenaplaćenih saobraćajnih kazni u oba bh. entiteta dugogodišnji je problem kojim su se parlamentarci tek ovih dana, razmatrajući predložene izmjene spomenutog Zakona, odlučili ozbiljnije pozabaviti. U Federaciji BiH, kao i u RS-u, evidentirani su vozači koji zbog saobraćajnih prekršaja duguju državi pojedinačno i više od 20.000 maraka. Takva dugovanja rijetko kad uopće dođu na naplatu, a glavni razlog tome su prespore i komplicirane administrativno-sudske procedure.

Od novčanih do kazni zatvora

Prema podacima koje smo dobili iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEA), ukupan dug za saobraćajne prekršaje izrečene po Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH iznosi 56.395.792,88 KM.

Najviše novčanih kazni izrečeno je za sljedeće prekršaje: upravljanje vozilom bez položenog vozačkog ispita, upravljanje neregistriranim vozilom, prekoračenje brzine, vožnja u alkoholiziranom stanju, upravljanje vozilom bez vozačke dozvole ili sa nevažećom vozačkom dozvolom, vožnja bez upaljenog svjetla, nevezanje pojasa te nepropisno parkiranje.

Vozači koji ne plate kazne ne mogu registrirati svoje vozilo, niti obnoviti vozačku dozvolu.

Društveno koristan rad

Jedan od prijedloga upućenih Ministarstvu pravde je da se u Zakon o prekršajima unese odredba kojom bi se građanima koji nisu u mogućnosti da plate kazne određivala mjera društveno korisnog rada, što je praksa u većini zapadnih zemalja.

Oduzimanje vozila ili vozačkih dozvola zbog neplaćenih kazni, odnosno počinjenih prekršaja protiv sigurnosti saobraćaja u BiH i dalje je veoma rijetko. Takve mjere poduzimaju se isključivo u „najekstremnijim“ slučajevima – poput Sarajlije Ćamila Ramovića, kojeg su pripadnici MUP-a KS nedavno isključili iz saobraćaja jer je upravljao automobilom bez položenog vozačkog ispita. No, ono što je još šokantnije je da je uvidom u registre utvrđeno da je Ramović do sada počinio čak 121 prekršaj, a u Registru novčanih kazni ima dug u iznosu od 21.414 KM.

Slično je i sa Artanom Amzarijem iz Sarajeva, koji je u svojoj dosadašnjoj „karijeri“ na cestama zabilježio 27 prekršaja, duguje više od 3.600 KM, a Golfom 6 u tuđem vlasništvu koji je nedavno oduzet, upravljao je također bez položenog vozačkog ispita. Ramović i Amzari nisu izoloirani slučajevi – takvih vozača, koji svakodnevno direktno ugrožavaju sigurnost na sarajevskim ulicama, postoje deseci.

Povećane novčane sankcije

Predložene izmjene Zakona o sigurnosti saobraćaja predviđaju uglavnom znatno veće novčane sankcije za one koji počine prekršaje. Tako će kazne za razgovor mobitelom tokom vožnje iznositi od 100 do 300 KM, jednako kao i za vozače koji ne vežu pojas. Između 400 i 1.000 KM platit će vozači koji na prednjem sjedištu voze dijete mlađe od 12 godina, kao i oni koji voze brzinom većom od 30 kilometara na sat u odnosu na ograničenje. Kazna za one kojima je na mjestu suvozača osoba u alkoholiziranom stanju iznosi 40 KM, kao i kazna za vožnju djeteta bez kacige na biciklu. Isti iznos plaćaju i pješaci koji prelaze ulicu sa slušalicama u ušima, odnosno koriste mobilni telefon dok prelaze cestu. Motoristi koji voze bez kaciga platit će 50 KM. Faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno