Info

Mikrobiolozi, genetičari i biohemičari na birou za nezaposlene u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mikrobiolozi, genetičari i biohemičari na birou za nezaposlene u BiH  – Zvuči nevjerovatno da su u jeku pandemije bolesti COVID-19 biolozi svih profila nezaposleni i neangažirani i da vlasti ne preduzimaju ništa zbog toga.

Zvuči pomalo nevjerovatno, ali uprkos epidemiji bolesti COVID–19, s kojom se suočio cijeli svijet, u Bosni i Hercegovini stotine biologa, mikrobiologa, genetičara i drugih zanimanja sposobnih raditi laboratorijske analize na zavodima su za zapošljavanje. Ignorancija s kojom se zdravstvene vlasti odnose prema mladim i obrazovanim ljudima s veoma specijaliziranim, a u posljednje vrijeme i izuzetno potrebnim znanjima eskalirala je do mjere da se stotine njih uključilo u Facebook-grupu nadajući se da će se njihov glas napokon čuti i da će nadležne institucije pokrenuti neophodne korake kako bi se stanje promijenilo.

A ono što ti mladi ljudi traže nije ništa posebno, samo da se stvore pravni uvjeti da svoja znanja mogu primjenjivati praktično u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama u zemlji. Taj put toliko je težak da su čak i u vrijeme vanredne zdravstvene situacije njihove usluge odbijene iako su nuđene na potpuno volonterskoj osnovi. Diplomirana biologinja Ena Bajrić Alibašić pokretač je neformalne grupe koja sada ima više od 900 članova.

“Riječ je o trenutno neformalnom udruženju biologa u Bosni i Hercegovini, koje je u procesu zakonskog osnivanja, te trenutno ima 935 članova, s tim da okuplja zaposlene, nezaposlene biologe, kao i studente biologije. Broj neprestano raste, kao i naši budući planovi i akcije nakon osnivanja formalnog udruženja biologa u Bosni i Hercegovini s ciljem ukazivanja na važnost biologa u društvu, promoviranja biologije kao znanosti od velike važnosti, poboljšavanja statusa biologa u zdravstvu, ali i globalno na tržištu rada s obzirom na širok dijapazon mogućih angažmana navedenih u Dodatku diplomi.”

Problemi zakonske prirode
Formiranju grupe prethodio je niz neprijatnih iskustava koje je Bajrić Alibašić imala u nastojanju da svoje znanje stavi na raspolaganje zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini. Dva su ključna problema zakonske i administrativne prirode s kojima se diplomirani biolozi svih smjerova suočavaju nakon završetka školovanja. Svjesna da se njihova zanimanja vode kao zdravstveni saradnici, pojašnjava da većina problema nastaje zbog pravne nedefiniranosti njihovog radnog angažmana.

Ostatak teksta možete pročitati na: Al Jazeera Balkans



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno