Info

Međunarodna humanitarna akcija: “SLIKARI I KIPARI ZA MARKUŠEVAC – ZAGREB”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Međunarodna humanitarna akcija: “SLIKARI I KIPARI ZA MARKUŠEVAC – ZAGREB” – Dragi prijatelji slikari i kipari iz cijeloga svijeta, 24. marta ove godine, strahoviti potres magnitude 5,3 stupnja pogodio je sjever Hrvatske, pri čemu je ponajviše stradao Markuševac, naseljeno mjesto u sastavu našeg pobratima Zagreba.
Uznemirujuće fotografije koje su ovjekovječile katastrofalne posljedice razaranja Markuševca u nekoliko dana poslije obišle su cijeli svijet, obuzimajući mnoge od nas osjećanjem bola i sućuti s ljudima koji su u jednom treptaju oka ostali bez svojih toplih ognjišta, pretvorenih u jezive ruševine. Podstaknuti željom velikih prijatelja umjetnika, koji nisu mogli ostati nijemi na ovu tragediju u našem susjedstvu, braća Petrović Ivan i Andrija, odlučil su zajedno s našim zeničkim slikarom Hazimom Talićem pokrenuti humanitarnu akciju međunarodnog karaktera, koju su nazvali „Slikari i kipari za Markuševac – Zagreb“.
“Iskrena i dobronamjerna nam je želja prikupiti što je moguće veći broj umjetničkih djela iz oblasti likovne i kiparske umjetnosti, kako iz Zenice, tako i cijele Bosne i Hercegovine koje ćemo uputiti u Zagreb na aukciju. Sredstva ostvarena aukcionom prodajom prikupljenih djela iskoristit će se za pomoć u obnovi Markuševca. Potrebno je da svi vi, cijenjeni umjetnici, koji se osjetite motivirani dobrom voljom za učešće u ovoj akciji, na poleđinama ili drugim prikladnim mjestima svojih djela upišete svoje ime, prezime i adresu, sa obaveznom naznakom „Za pomoć Markuševcu – Zagreb“, te iste putem pošte ili na drugi pogodan način dostavite na sljedeće adrese:
Braća Andrija i Ivan Petrović, „CABARET“ d.o.o. Zenica, ulica Trg BiH broj 3 (zgrada JU Bosansko narodno pozorište Zenica), 72 000 Zenica ili na adresu: Hazim Talić, ulica Maglajska broj 12B, 72 000 Zenica, najkasnije do 31.05.2020. godine.
Također vas molimo da, prije dostavljanja vaših umjetničkih djela, ista fotografirate i javno objavite putem dostupnih društvenih mreža sa naprijed navedenom naznakom, radi poštivanja principa transparentnosti u provedbi ove akcije, što ćemo i mi učiniti po prijemu vaših djela, jer nam je osobito važno sačuvati status organizatora humanitarnih aktivnosti koji uživaju naročito povjerenje naše javnosti” – ističu braća Petrović.
Hazim Talić, koji je jedan od organizatora ove akcije, kaže da su na ideju došli zbog bogatog, višegodišnjeg iskustva izuzetne saradnje braće Andrije i Ivana Petrović sa umjetnicima iz cijelog svijeta u realiziranju mnogobrojnih uspješnih akcija humanitarne prirode, što ga uvjerava da će i ovaj njihov zajednički podvig, ovjeren čistim srcem, prepunjenim ljubavlju i lojajnosti prema dobroti i čovjekoljublju, uroditi svojim blagorodnim plodovima, povezujući nas i jače i čvršće u našem jedinstvu, kao jedinom garantu očuvanja zajedničkog mira i blagostanja na ovom podneblju, kojeg su mnogi tokom povijesti tako bezdušno uobičavali prepuštati različitim potresima i tragedijama.
Braća Petrović i Hazim se također zahvaljuju mladom studentu iz Zenice, Kerimu Demiriju, koji je uvijek uz njihove akcije pa je tako i ovaj put uradio plakat za ovu humanitarnu akciju.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno