Biznis

Messer – jedini ovlašteni dobavljač CO2 za Coca-Colu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Messer – jedini ovlašteni dobavljač CO2 za Coca-Colu – Messer BH Gas doo sa zadovoljstvom obavještava javnost da su od 15.11.2017. postali autorizirani dobavljač CO2 za The Coca Cola Company (TCCC).

U periodu od 07.-09.11.2017. TCCC je izvršila audit i donesen je zaključak da postojeća proizvodnja ugljikovog dioksida u Messerovom postrojenju Sočkovac iz prirodnog izvora obezbjeđuje dobijanje ugljikovog dioksida koji odgovara standardima za isporuku ove prestižne svjetske kompanije za proizvodnju pića.

Za dobijanje CO2 koji odgovara zahtjevima TCCC, Messer je obezbijedio adekvatan dizajn baziran na kvaliteti i varijabilnosti u dolaznom sirovom gasu, specificirao detaljne operativne postupke i dokazao kontrolu nad procesom tako da je finalni proizvod CO2 konzistentno po svim parametrima u skladu sa specifikacijom TCCC. Sistem proizvodnje, skladištenja i otpreme proizvoda odgovara najvišim standardima prehrambene industrije.

Jedan od zahtjeva audita je i godišnja analiza parametara sirovog i finalnog gasa u ovlaštenoj vanjskoj laboratoriji TCCC, kojih ima samo nekoliko u svijetu. Rezultati analiza su pokazali da su parametri Messerovog finalnog proizvoda u potpunosti u skladu sa zahtjevima standarda Coca Cole, što je potvrdilo višegodišnje praćenje parametara navedenih od Međunarodnog udruženja tehnologa za piće (ISBT).

Vrijednost nove Messerove fabrike u Sočkovcu prelazi investiciju od 2,5 mil eura, a u adekvatnu laboratorijsku opremu uloženo je preko 250 hiljada eura.

U cilju kontinuiranog nadzora ispravnosti proizvoda od samog izvorišta CO2 plina do pretakanja plina kod kupaca definirani su osnovni principi HACCP kodeksa i implementiran je standard za upravljanje sigurnošću hrane ISO/FSSC 22000.

Također, standard ISO 14001:2015 potvrđuje da je Messerovo poslovanje u skladu sa zahtjevima o okolinskom upravljanju, a kroz niz implementiranih akcija u proteklom periodu Messer BH Gas pokazuje da je društveno odgovorna kompanija.

Messer BH Gas će CO2 za Coca Colu izvoziti u nekoliko evropskih zemalja. Treba naglasiti da je postrojenje u Sočkovcu jedini ovlašteni dobavljač CO2 od strane Messera za Coca Colu u Bosni i Hercegovini.

business-magazine.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno