Politika

Meliha Salčinović: Sanirajmo zgradu Papirne u Zenici – spasimo živote njenih stanara i prolaznike

Meliha Salčinović: Sanirajmo zgradu Papirne u Zenici – spasimo živote njenih stanara i prolaznike – Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je prije nepunih osam godina donijela odluku kojom se građevinska cjelina nekadašnje Fabrike papira u Zenici proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. S obzirom na to u kakvom je stanju, spomenik ugrožava živote svojih stanara i prolaznika. Tim povodom reagirala je Meliha Salčinović, vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Zenica.

„O ovom nacionalnom spomeniku ne vode računa niti Federacija, niti Kanton, a ni Grad Zenica. U zgradi Papirne, u nehumanim uslovima, danas obitava dvjestotinjak stanara u 52. stambene jedinice. Pored dimnjaka koji je u ruševnom stanju i skoro jednu deceniju prijeti životima i imovini grđana, problem predstavlja i fasada, zatim krov koji se urušava u pojedinim dijelovima zgrade kao i dvorište, tj. prilaz zgradi. U jesenjim i proljetnim danima, kada su obilne padavine, zbog lošeg kanalizacionog odvoda te velikih rupa u samom dvorištu, stanari ove zgrade ovaj dio mogu preći isključivo u dubokim gumenim čizmama.

Nasiha Pozder, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH, već je tražila od Vlade Federacije izdvajanje sredstava za izradu Elaborata o statičko-konstruktivnoj stabilnosti dimnjaka, sa provođenjem hitnih mjera zaštite konstrukcije dimnjaka i predviđenim sigurnosnim mjerama zaštite za okolne objekte, stanovnike i prolaznike. To je i obaveza Vlade FBiH prema odluci Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH koja je donijeta prije gotovo osam godina.

Shodno tome, pozivam sve zastupnike iz Zenice koji participiraju u Federalnom parlamentu da podrže ovu inicijativu, ali i da u ime svojih stranaka predlažu rješenja koja se odnose na rehabilitaciju ovog objekta.

Također, smatram i da Grad Zenica u što kraćem roku mora pokrenuti aktivnosti prema Vladi Federacije i njenim resornim ministarstvima u vezi s revitalizacijom ovog nacionalnog spomenika. Naša osnovna zadaća je borba za kvalitetan život građana i u tome moramo biti jedinstveni.“

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem