Zenica

Medicinska škola Zenica: Nikada nismo sarađivali s navodnim posrednikom u prodaji diploma

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Medicinska škola Zenica: Nikada nismo sarađivali s navodnim posrednikom u prodaji diploma – Nakon teksta Žurnala o diplomi za 17 dana, oglasila se i Srednja medicinska škola u Zenici.

“Mišljenja sam da bi novinari koji već imaju namjeru da upoznaju javnost sa nekim činjenicama iste trebali provjeriti, ali poštujući Zakon o zaštiti ličnih podataka. Također, oni kao novinari trebali bi da znaju da je Zakon jedini mjerodavan akt, te da se njime uređuju propisi i da ni jedna agencija za posredovanje pri zapošljavanju nije nadležna da propisuje uslove, a koji se odnose na trajanje prekvalifikacije i dokvalifikacije za Medicinsku školu u Zenici”, navodi se u saopćenju direktora Medicinske škole Zenica Selvira Hadrovića.

Dodaje da “koncept izvođenja nastave je u skladu s Pravilnikom o vanrednom obrazovanju, obrazovanju odraslih i Zakona o srednjoj školi ZDK, u kojima su jasno propisani uslovi trajanja instruktivne nastave i rokovi polaganja ispita, a koji podrazumijevaju: 1. Da se obavezna instruktivna nastava realizira za prvi i drugi razred zaključno sa 31. decembrom (ukoliko je upis polaznika bio u septembru), a za treći i četvrti zaključno sa 20. junom. 2. Da se organiziraju tri redovna ispitna roka i jedan dopunski ispitni rok (januarski, junski, augustovski i aprilski ispitni rok”.

“U slučaju K. D. postupalo se u skladu sa Pravilnikom o vanrednom obrazovanju gdje je isti odslušao instruktivnu nastavu za prvi i drugi razred do 31.12.2016. godine, a ispite za oba razreda polagao u januarskom ispitnom roku sljedeće godine. Također je bitno navesti da prekvalifikacija podrazumijeva obrazovanje i osposobljavanje za druga zanimanja radi zapošljavanja, odnosno obrazovanje i osposobljavanje osobe koja je već prethodno stekla neko stručno zvanje. S tim u vezi svaki kandidat prije započete prekvalifikacije potpisao je Rješenje o vanrednom obrazovanju, u kojem je utvrđena razlika predmeta koju je kandidat dužan odslušati i položiti (tako za prvi i drugi razred polažu se samo predmeti koje kandidat nije imao u prvom i drugom razredu škole koju je završio). Također je bitno istaći da je Zakonom o obrazovanju odraslih ZDK propisao da prekvalifikacija traje najmanje šest mjeseci, a pošto je naša škola tehnička i srodna škola stoga nastava ne može trajati tako kratko. U slučaju A.B čije se ime pominje u medijima tvrdimo da isti nikad nije bio vanredni učenik Medicinske škole u Zenici. Također navodimo da osoba koja se pominje u medijima kao „posrednik“ u kupovanju diploma, navodni S.P je nepoznat upravi škole niti je škola ikada imala bilo kakvu saradnju s istim”, navodi se u saopćenju, objavljenom na portalu Tv1.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno