Info

Medica organizovala Regionalni dijalog

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Sarajevu je svečano otvorena četverodnevna međunarodna konferencija Regionalni dijalog Evropa-Bosna i Hercegovina. Učesnici konferencije su lideri, aktivisti, mirotvorci, kreatori politika, akademici i mladi ljudi sa 4 kontinenta, iz 18 zemalja.
U ime organizatora “Medice” Zenica, Instituta za pravdu i mir iz San Dijega i Mreže religijskih i tradicionalnih mirotvoraca, Sabiha Husić, direktorica “Medice” Zenica, naglasila je značaj održavanja konferencije o regionalnom dijalogu u BiH u cilju jačanja saradnje i traženja novih perspektiva za mir. “Svim oblicima nasilja trebamo se oduprijeti i reći NE nasilju u našim dušama, porodicama i zajednicama”, istakla je Husić.
Fokus regionalnog dijaloga je na sagledavanju izazova religijskih zajednica u Bosni i Hercegovini po pitanju pomirenja, te identifikovanju uloge žena i međureligijskih vijeća u izgradnji interreligijskog dijaloga. Razgovarano je o borbi protiv radikalizma i regrutiranju mladih osoba iz BiH kako bi se pridružili različitim gupama u konfliktnim područjima.
Učesnici konferencije sutra će posjetiti Identifikacioni centar u Tuzli i razgovarati sa predstavnicima Međunarodne komisije za nestale osobe, a u Memorijalnom centru u Potočarima bit će upriličen razgovor sa predstavnicima udruženja i religijskih zajednica u Srebrenici, kao i preživjelim žrtvama genocida, a također, u cilju odavanja počasti nevinim žrtvama genocida, učesnici će obaviti zajedničku islamsko-kršćansku-judaističku molitvu.

mr.sci. Sabiha Husic, direktorica

Irma Siljak, asistentica programa



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno