Info

Foto: Regionalno moot court takmičenje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Studenti Pravnoga fakulteta Univerziteta u Zenici učestvovali na IX Regionalnom moot court takmičenju iz evropskih ljudskih prava – Regionalno moot court takmičenje pred Evropskim sudom za ljudska prava održano je po deveti put od 24 – 27. aprila 2015. u Crnoj Gori na Osnovnome sudu u Herceg Novom. 

Regionalno moot court takmičenje pred Evropskim sudom za ljudska prava je prestižni događaj koji se održava jednom godišnje u organizaciji međunarodne nevladine organizacije Civil Rights Defenders (bivši švedski Helsinški komitet za ljudska prava). Događaj povezuje studente pravnih fakulteta iz regije, odnosno mlade pravnike u regionalnu mrežu budućih zaštitnika ljudskih prava i donositelja odluka, a svoje korijene vuče iz tradicije nordijskoga moot courta, u kojem timovi pravnih fakulteta pred Vijećem sudija Evropskoga suda za ljudska prava učestvuju u simulacijama suđenja zasnovanih na fiktivnim slučajevima kršenja ljudskih prava.
Na ovogodišnjem takmičenju svoje učešće uzelo je 12 pravnih fakulteta iz regiona, i to iz Ljubljane, Zagreba, Rijeke, Splita, Mostara, Sarajeva, Novog Sada, Niša, Skoplja, Tirane, Podgorice i našega grada – Zenice.

Predvođeni višim asistentom, mr. sc. Enisom Omerovićem, Pravni fakultet Univerziteta u Zenici predstavljali su na strani apelanata: Ajla Heralić (IV), Emir Bektić (III) i Jeneta Šabić (II), a na strani zastupnika države: Vedran Bijelić (V), Belmin Mašić (III) i Arnela Maglić (II), dok su rezervni članovi ekipe bili Olja Suvajac (II) i Muhamed Tutnjić (II). Studenti Pravnoga fakulteta u Zenici su, kao debitanti na ovom iznimno važnom regionalnom jurističkom odmjeravanju snaga, osvojili prvo mjesto za najbolji pisani podnesak u dvije države – Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.
Puni učinci se u jednoj akademskoj, u nekoj mjeri čak i u široj lokalnoj sredini, osjećaju nakon niza od nekoliko generacija – učesnika, čime se stvara svojevrsni krug alumnista, iz kojega se potencijalno mogu izvlačiti i budući ko-treneri te članovi stručnoga štaba akademskoga debatnoga kluba za naredne generacije takmičara, a naravno i lokalna sredina dobija nove pravnike – specijaliste za oblast sudske prakse Evropskoga suda za ljudska prava, što je od dragocjene važnosti, čime se sveukupno razvija jedna čitava kultura oko predmetnoga takmičenja. U tome je njegova dodatna i šira vrijednost.

 

Više na

Posted by Zenicablog on 4. Maj 2015



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno