Kultura

Matrice novih ekspresivnih identiteta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Matrice novih ekspresivnih identiteta – Projekat je realiziralo Udruženje “KREATIVCI”, u cjelosti podržala Ambasada Sjedinjenih Americkih Drzava u Bosni i Hercegovini u sklopu kulturalnih grantova, povezivanja američkih umjetnika sa bosansko hercegovačkom kulturom i umjetnosti.

Koliko je važna razmjena umjetnika i kulture izmedju različitih zemalja govori u prilog rezultati i utisci nakon nedavno realiziranog projekta “Matrice novih ekspresivnih identiteta”.

Projekat u trajanju dva mjeseca, rasporedjen na tri lokacije: Muzej grada Zenica, Srednja muzička škola Zenica i Historijski muzej Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Koncept saradnje predstavlja posjetu dvoje američkih umjetnika iz New York City-a Ned Ginsburg, kompozitor i producent koji blisko saradjuje sa Broadwayem, a poznat je po produkciji filmske muzike za Hollywood i Jill Slaymaker slikarka sa postavkama u MoMA, Whitney-u i drugim renomiranim muzejima savremene umjetnosti.

Radionice i predavanja u muzejima u Zenici i Sarajevu završilo je oko četrdeset studenata, a radionica u Srednjoj muzičkoj školi u Zenici brojala je preko pedeset učenika. Sve tri radionice završile su prezentovanjem slikarskih radova i muzičkih kompozicija učenika i studenata publici Sarajeva i Zenice nakon završene edukacije od strane spomenutih umjetnika.

Kompletan koncept projekta dao je mogućnost studentima da komuniciraju sa afirmisanim i poznatim umjetnicima, nauče nove tehnike rada, steknu nova znanja i kreiraju svoje radove nakon teoretskih predavanja, te da dobiju konstruktivne kritike za vlastite radove i buduće stvaranje. Ovakav metod rada omogućava studentima i učenicima da se otvore prema novim idejama i temama, probaju nove tehnike rada, te promišljaju o aktuelnim i savremenim pitanjima dajući odgovore kroz svoje stvaranje.

Vjerujemo da je ovo prvi u nizu projekata koji će imati za cilj dugoročnu posjetu američkih umjetnika i profesora u našem gradu i zemlji, u cilju rada sa mladim umjetnicima, istraživanjima i kreativnim stvaranjima.

Tim Kreativci



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno