Info

Mapiranje IKT resursa u osnovnim i srednjim školama u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Krajem mjeseca septembra 2021. godine, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i Pedagoški zavod Zeničko-dobojskog kantona započeli su projekat „Mapiranje IKT resursa u osnovnim i srednjim školama u Bosni i Hercegovini“ u saradnji sa Međunarodnom organizacijom UNICEF.

Ovaj projekat jedna je od centralnih aktivnosti komponente Osmislimo obrazovanje ponovo, u okviru projekta “Jačanje socijalne i zdravstvene zaštite kao odgovor na pandemiju COVID-19 u Bosni i Hercegovini”, kojeg UNICEF u BIH provodi uz podršku USAID-a.

Ova aktivnost je imala cilj da procjeni stanja i potrebe škola u Bosni i Hercegovini, a njen rezultat je izrada interaktivne mape sa podacima o internet umreženosti, geospacijalnoj lokaciji i opremljenosti digitalnim uređajima. Na kraju je poslužila kao osnova za odabir 150 škola kojima je UNICEF u BIH, uz podršku USAID-a, obezbijedio IKT opremu.

Nakon dobijenih podataka o IKT opremljenosti škola, UNICEF je obezbjedio 131 laptop za 21 osnovnu i srednju škola u Zeničko-dobojskom kantonu. Uz laptope UNICEF je dostavio i interaktivnu mapu našeg kantona na kojoj su predstavljene sve školske zgrade, odnosno centralne i područne škole, sa osnovnim podacima o broju učenika, nastavnog i nenastavnog osoblja škole, te brojčano stanje IKT opreme i kvalitet interne konekcije.

Ključni nalazi ukazuju na potrebu za hitnim izmjenama i naporima ka obezbjeđivanju sredstava kako bi se bosanskohercegovačke škole opremile IKT resursima neophodnim za sticanje vještina za 21. vijek.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno