Biznis

Manji promet u bh. trgovinama

Manji promet u bh. trgovinama – Ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u julu 2020. godine, posmatran u tekućim cijenama, zabilježio je pad od 4,4 posto u odnosu na juni 2020. godine.

Pad prometa zabilježen je u trgovini prehrambenim proizvodima (hranom, pićem i duhanskim proizvodima) u iznosu od 2,5% dok je u trgovini neprehrambenim proizvodima zabilježen pad prometa u iznosu od 5,2%.

Posmatrano u stalnim cijenama, ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u julu 2020. godine zabilježio je pad od 5,9% u odnosu na juni 2020. godine.

Pad prometa zabilježen je u trgovini prehrambenim proizvodima (hranom, pićem i duhanskim proizvodima) u iznosu od 3,5%, dok je u trgovini neprehrambenim proizvodima zabilježen pad prometa u iznosu od 7,8%.

Ukupni indeks prometa trgovine na malo u BiH u julu 2020. godine ostvario je nominalni rast od 10,8% dok je realni rast iznosio 13,4% u odnosu na baznu (2015) godinu.

Godišnje poređenje

Ukupan promet trgovine na malo u BiH, posmatran u tekućim cijenama, u julu 2020. godine zabilježio je pad od 14,7% u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Promet prehrambenim proizvodima (hranom, pićem i duhanskim proizvodima) zabilježio je pad od 7,9%, dok je promet neprehrambenim proizvodima zabilježio pad od 6,2% u odnosu na juli 2019.

Posmatrano u stalnim cijenama, ukupan promet trgovine na malo zabilježio je pad od 12,6% u odnosu na juli 2019. godine.

Promet prehrambenim proizvodima zabilježio je pad od 10,2% dok je promet neprehrambenim proizvodima zabilježio pad od 7,7% u odnosu na isti mjesec prethodne godine, a prema podacima Agencije za statistiku BiH.

J. P.

Autor: biznisinfo.ba

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem