Biznis

Manje radnika s Balkana, njemački građevinari u problemu

Podijeli ovu vijest:

Manje radnika s Balkana, njemački građevinari u problemu – Broj izdatih viza za radnike sa zapadnog Balkana tokom korona-krize je znatno opao. Istovremeno, njemačke građevinske firme upozoravaju da neće biti u stanju da izvedu sve radove.

U prvoj polovini ove godine izdato je samo 4.801 viza, dok je 2019. godine izdato ukupno 27.259 viza za radnu snagu iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, sa Kosova, iz Sjeverne Makedonije i Srbije. Diseldorfski list „Rajniše post” piše da su razlog za znatno manji broj izdatih viza, u okviru takozvanog Pravila za zapadni Balkan, ograničenja javnog života koja su uslijedila nakon proglašenja pandemije. U mnogim zemljama njemačka diplomatska predstavništva koja izdaju vize radila su samo ograničeno.

Istovremeno, građevinske firme u Njemačkoj upozoravaju da će imati velikih problema s radnom snagom ukoliko pojednostavljena pravila za dobijanje vize ne budu produžena i nakon decembra. Bez takozvanog Pravila za zapadni Balkan, samo bi Građevinska udruženja Sjeverne Rajne Vestfalije „odjednom ostala bez 52.000 radnika”, izjavio je za list „Rajniše post” direktor udruženja Herman Šulte-Hiltrop. „Onda bi 2021. imali situaciju da radovi na gradilištima u oblasti izgradnje stambenog prostora moraju i potpuno da se obustave.”

PROČITAJTE I:   VIDEO: ZDK- Subvencije za administrativne troškove gradnje proizvodnih objekata

Pravilo za Zapadni Balkan do 2023. godine

U julu je saopšteno da bi Njemačka trebalo da produži posebnu dozvolu koja omogućava dolazak radnika sa zapadnog Balkana. Agencija dpa koja je imala uvid u nacrt uredbe Ministarstva za rad, piše da će tzv. Pravilo za Zapadni Balkan iz 2016, koje ističe u decembru ove godine, ostati na snazi do 2023. Godišnje će u zemlju na taj način ubuduće u Njemačku moći da uđe najviše 25.000 radnika.

PROČITAJTE I:   BiH gubi radnu snagu, sve više nam dolazi građevinskih radnika iz Turske i Srbije

To Pravilo pojednostavljuje pristup radnika njemačkom tržištu rada: omogućava lakše dobijanje vize i bez znanja njemačkog jezika i poslovnih kvalifikacija. Uslov za dobijanje vize je da podnosilac zahtjeva dostavi radni ugovor i da to odobri Savezna agencija za rad.

Šulte-Hiltrop pozdravlja planove njemačke vlade o produženje Pravila za Zapadni Balkan, ali ne shvata zašto se kao gornja granica navodi 25.000 radnika godišnje. „Radi se o poslovima za koje ovdje kod nas nećete naći nikoga – kao recimo stručnjaci za armaturne mreže”, izjavio je za „Rajniše post” Šulte-Hiltrop, ali i ukazao na to da će narednih godina zbog starosti 150.000 od ukupno 850.000 zaposlenih u građevinskoj industriju prestati da radi. Šulte-Hiltrop smatra da gornja granica od 25.000 ljudi samo „nepotrebno zaoštrava ionako već napetu situaciju”.

dw.com

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno