Zenica

Manifestacija “Dani tursko-bosanskog bratstva” u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Osma manifestacija “Tursko-bosanski dani bratstva” otvorena je večeras u Zenici, a dvodnevna manifestacija ponudit će svim posjetiocima brojne kulturne i zabavne sadržaje. Otvaranje manifestacije počelo je defileom konjanika i turskog vojnog orkesta “Mehter” te pjesmom posvećenom vojnicima Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Orhan Cakmak, pjevač i suorganizator manifestacije rekao je kako narod Republike Turske mnogo voli Bosnu i Hercegovinu te zamolio sve prisutne da dove za vojnike u operaciji “Izvor mira”.

“Mi vas zaista puno volimo, Bosnu i Hercegovinu volimo. Kako god Republika Turska otvorila vrata narodu Bosne i Hercegovine u proteklom ratu, tako je otvorila svoja vrata za 5 miliona Sirijaca, koji su bježali od strahota rata. Možda i znate da se naši vojnici sada bore da sačuvaju suverenitet Republike Turske, da spriječe masovna ubistva i silovanja i golgote kroz koje prolazi sirijski narod. Očekujemo od vas da dovite za naše vojnike. Bosna je Turska, a Turska je Bosna”, rekao je Cakmak.

Načelnik općine Mamak, Murat Kose podsjetio je na genocid i rat u Bosni i Hercegovini te podsjetio na operaciju “Izvor mira” koja za cilj ima uspostavu mira i sigurnosti u regiji zajedno sa Sirijskom nacionalnom vojskom (SNA).

“Ja sam vam donio mnogo pozdrava iz bratske Republike Turske. Mi smo danas ovdje zajedno zahvaljujući Danima tursko-bosanskog bratstva. Želim se zahvaliti svima koji su učestovali u organizaciji ove manifestacije. Mi smo dvije zajednice koje su dugo vremena provele živeći zajedno u prošlosti. Nas je prijateljstvo koje je trajalo stotinama godina učinilo da smo kao nokat i meso. Jer, Bosna i Hercegovina je dio nas, mi to tako osjećamo. Ja ću se kao predstavnik općine Mamak potruditi da poboljšamo naše bratske odnose. Želim da se svi sjetimo rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića koji nas je napustio 2003. godine. Tokom rata, kada je odgovorio na pitanje zašto ovdje narod ne čini isto kao oni koji su činili nered, on je rekao da ako ličite na svoje neprijatelje, onda između vas nema nikakve razlike”, rekao je Kose.

Dodao je kako će narod Republike Turske uvijek nastojati da stvaramo ono što je lijepo i dobro.

“Mir je uvijek napravljen na dosta prolivene krvi i znoja i života onih koji su se borili za mir. Nažalost, neki pokušavaju da zavade nas i naše prijatelje s kojima graničimo. Oni su na te prostore donijeli ne mir, ne prosperitet, nego suze i krv. Mi ćemo uvijek nastojati da zajedno stvaramo ono što je lijepo i dobro. Prošlih dana čuli ste da je počela operacija koja se zove ‘Izvor mira’. Želim našim vojnicima svu sreću, a šehidima rahmet. Želim cijelom svijetu mir i prosperitet. Nažalost, i ovdje se desilo punih nemilih događaja, svi znamo da se 1995. počinio genocid u Srebrenici. Želim svim našim prijateljima koji su život izgubili u genocidu rahmet i da se nikome ne ponovi”, rekao je Kose, te pozvao sve građane BiH da budu gosti u Republici Turskoj uz poruku da žive mir i bratstvo.

Hilal Ayik, načelnica općine Akyurt rekla je kako je ova manifestacija dokaz prijateljstva naroda Bosne i Hercegovine i Turske.

“Želim da kažem da kada u Bosni i Hercegovini spomenete Tursku i Turke, svima bude drago. Tako je i u Republici Turskoj za Bosnu i Hercegovinu. Bog nas je uputio jedne na druge i rekao da budemo braća i sestre. Mi možemo svjedočiti velikom prijateljstvu ova dva naroda”, rekla je Ayik.

Rasim Ari, načelnik općine Nevsehir rekao je kako mu je izuzetno drago vidjeti dokaz bratstva koje traje više od 500 godina.

“Mi smo vam donijeli selame od našeg vrhovnog komandanta i predsjednika Republike Turske, gospodina Recepa Tayyipa Edrogana. Meni je zaista drago da vidim dokaz bratstva koje traje više od 500 godina. Iako sam bio tek student kada je bio rat u BiH, svim srcem sam bio uz vas. Zaista mi je drago da mogu podijeliti radost s vama. Želim da završim govor riječima Alije Izetbegovića: ‘Velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo!'”, rekao je Ari.

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović poželio je gostima iz Republike Turske dobrodošlicu na turskom jeziku i rekao kako su neraskidive veze ova dva bratska naroda.

“Neraskidive su veze ova dva bratska naroda, duge preko 500 godina. Na nama koji smo na političkoj sceni ovdje i u Turskoj je da te veze još više produbimo. Narodi bez kulture, tradicije i običaja nisu narodi. Presretan sam da je Zenica odabrana za ovu manifestaciju i pozivam sve građane Zenice da ova dva dana uživaju i obnove uspomenu na kulturu i tradiciju velikog turskog naroda. Želim da prenesete tople selame predsjedniku od građana Zenice”, rekao je Kasumović.

Program manifestacije nastavio se koncertom turskog pjevača Orhana Cakmaka te nastupom folklornih grupa iz Bosne i Hercegovine i Turske na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno