Ljudi

Mali veliki ljudi: Otišao je Salko Musić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Salko Musić rođen je u 1949. godine Barama, naselju pored puta koji od Zenice ide prema Gornjoj Gračanici. Svojim Barama, svojim porijeklom i narodom uvijek se ponosio. Od života nikada nije pravio filozofiju. Znao je šta mu je cilj i prema tom cilju je išao odlučno, a znao je i na koga može računati da bi ono što je naumio i ostvario.

Tih i nenametljiv, ali bosanski uporan da završi ono što je započeo. Sarađivao je i sa ambasadama, ministarstvima različitih nivoa, gradskom upravom, socijalnim službama. Bio je borac za romska prava i dugogodišnji predsjednik udruženja Romano Centro.

Krajem zime ili početkom proljeća sretali smo se redovno. Znao sam da želi da mu budem pri ruci u pripremi obilježavanja Svjetskog Dana Roma i Hedrleza (Đuzrđevdana).

Odavno nas je napustio naš zajednički drugar, divni čovjek, Vjekoslav Ivičevič, vrijedna i uvijek pouzdana Sanja Stević bila je tu da pripomogne da se na televiziji ispriča neka nova romska priča, ili podijele neka manje poznata znanja i saznanja o Romima. Za saradnju sa školama i nevladinim sektorom tu je bila Sanela Kulović-Džulan. U našoj ekipi bili su i Sejo Brljevac, Haris Abdagić, Edin Arnaut, Ejaz Šarić, pok. Miro Janjušić…

Brinuo je naš Salko o romskoj djeci i njihovom školovanju, o romskim porodicama koje su živjele u teškom stanju , a njih je bilo puno, o onima kojima je trebao krov nad glavom, a rahm. Husejin Smajlović, njegovi bliski saradnici i poneka međunarodnaorganizacija bili su tu da priskoče u rješavanju tih velikih životnih pitanja: na Bristu, u Dolači, i na drugim mjestima gdje su romske porodice dobile ključeve od novih stanova.

Još dosta bi se moglo napisati o Salki Musiću, ali znam da ni on sam ne bi želio da se o njemu puno priča.

Počivaj u miru, druže moj!

SOV MIRNO, MO SALKO!

Autor: Midhat Kasap



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno