Info

Male kazne za nesavjesno liječenje u BiH

Male kazne za nesavjesno liječenje u BiH
Male kazne za nesavjesno liječenje u BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Male kazne za nesavjesno liječenje u BiH- Od 150 slučajeva neželjenog ishoda liječenja u posljednjih pet godina samo su dva dobila sudski epilog.

U Bosni i Hercegovini ne postoje službeni podaci o neželjenim ishodima liječenja. Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo, takvih je slučajeva bilo više od 150 u posljednjih pet godina, no samo su dva dobila sudski epilog – u jednom je slučaju izrečena zatvorska kazna, dok su ostalima izrečene disciplinske mjere.

Zbog smrti njihove bebe, obitelj Klokić u Tuzli godinama čeka izricanje disciplinskih mjera liječniku koji je osuđen.

Faruk Klokić je suprugu, koja je bila u terminu za porod, odveo na redovitu kontrolu u bolnicu u Gračanici. Nakon pregleda, liječnik ih je poslao kući, uz objašnjenje da je sve u redu. Rečeno joj je da se vrati ukoliko osjeti porođajne bolove. Idućeg dana nije osjetila pomjeranje bebe.

“Tada su ponovo uradili taj CT i rekli nam da je beba mrtva. Onda sam i nezvanično saznao da taj uređaj nije bio tehnički ispravan. I postavlja se pitanje zašto se taj aparat koristio neispravan i zašto nas odmah nisu uputili u drugu ustanovu”, govori Faruk Klokić.

Kasnije im je jedan liječnik u Tuzli kazao kako se i na CT-u iz Gračanice vidjelo da nešto nije u redu. Ženu je trebalo odmah zadržati u bolnici. Faruk je posumnjao na pogrešku liječnika i potražio pravdu pred sudom.

Osuđeni napredovao u struci

Prije tri godine, pravomoćnom drugostupanjskom presudom, liječnik je osuđen na dvije godine uvjetno zbog nepružanja medicinske pomoći. Ipak, on i dalje obavlja svoj posao u istoj bolnici, jer mu uz sudsku kaznu Ljekarska komora Tuzlanskog kantona nije odredila i strukovnu sankciju. Čak nisu ni zasjedali o tom slučaju.

Osuđeni liječnik još je i napredovao u struci. Jedno vrijeme bio je i vršitelj dužnosti ravnatelja bolnice. Iz Ljekarske komore Tuzlanskog kantona šturo su odgovorili na upite Al Jazeere.

“Odluke sudova su pravno obavezujuće za sve, tako i za Ljekarsku komoru TK-a. Ista ih mora poštivati i izvršavati. Djelatnosti komora zdravstvenih radnika su propisane Zakonom o zdravstvenoj zaštiti te isti ne predviđa ‘kažnjavanje’ članova, osim u slučajevima kada bi to bilo naloženo odlukom nadležnog organa”, odgovorili su.

Dodaju i da nisu obaviješteni o presudi suda, nego su o tome čuli od medija.

Iz Ljekarske komore Kantona Sarajevo, pak, objašnjavaju da je to neobično, jer komore surađuju sa sudovima.

“Sud nas obavezno obavještava, a i mi pratimo svaki slučaj i u toku smo. Naše institucije – sud i komora – su povezane i oni nas odmah izvještavaju i mi poduzimamo definitivne mjere – izricanje kazne nakon izricanja sudske presude”, objašnjava Fahrudin Kulenović, predsjednik Ljekarske komore KS-a.

Poziv na Sud časti

“Iz gračaničke bolnice niko nije želeo pred kamere. Međutim, u Upravi su nam rekli da bolnica nema zakonskog osnova da kazni lekara, s obzirom na to da nije osuđen na zatvorsku kaznu. To bi bio jedan od osnova za prekidanje radnog odnosa ili, ukoliko bi nadležna lekarska komora donela odluku, da mu se oduzima licenca za rad”, javila je Al Jazeerina reporterka Natalija Lučić.

U Sarajevu ističu kako je nemoguće da svaki kanton ima svoju, različitu praksu.

“Jeste, ista je praksa. S tim da imamo i Sud časti, koji dođe kao drugostepeni organ”, ukazuje Kulenović.

Upravo na taj Sud časti poziva se Ljekarska komora u Tuzli. Odgovorili su Faruku Klokiću da čekaju njegovo zasjedanje u ovom slučaju. Međutim, za sada se ne zna ni kad će to biti.

Izvor: Al Jazeera



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno