Zenica

Maksimalna dostupnost lijekova svim građanima ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona potpisao je ugovore sa 34 ustanove apotekarske djelatnosti sa područja Kantona o snabdijevanju osiguranih osoba sa Liste esencijalnih lijekova. Na taj način je osigurana maksimalna dostupnost građana lijekovima na području svih općina ZDK-a. Spisak lijekova sa Liste esencijalnih lijekova nije promijenjen i na njoj je ostalo 675 zaštićenih naziva, ali se očekuje uskoro da lista bude revidirana.

Za realizaciju ovogodišnjeg programa Liste esencijalnih lijekova iz budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a izdvojiti će se do 22 miliona KM, a za dodatne lijekove još oko 700 hiljada KM, koji će se odobravati po posebnim odobrenjima ministarstva, i istovremeno će Zavod finansirati i bolničku listu lijekova.

Prema riječima Senaida Begića, direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a, potpisani ugovori važe za 2015. godinu, a temelje se na principima jedinstvene metodologije utvrđivanja kriterija i mjerila, koji u ovoj oblasti vrijede za područje Federacije BiH, i utvrđenim novim procedurama ugovaranja između zdravstvenih ustanova.

Poslije višemjesečnih pregovora Zavoda zdravstvenog osiguranja, Ministarstva zdravstva i Farmaceutske komore ZDK-a, postignut je dogovor kojim će se održati stabilnost cjelokupnog zdravstvenog sistema. Osnovna izmjena u potpisanim ugovorima, u odnosu na dosadašnju praksu, je uvođenje plaćanja jednokratne naknade u iznosu od 1,64 KM za lijekove sa ‘Esencijalne liste’. Na ovaj način se ukinula dosadašanja marža od 16 posto, koja je poskupljivala nabavku lijekova.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno