Biznis

Mahmuzić: Poštujemo savjete MMF-a, ali nema razloga da mijenjamo odluku

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Međunarodni monetarni fond (MMF) preporučio je vlastima u Bosni i Hercegovini da dopuste rast kamatnih stopa te s tim u vezi apelirao da agencije za bankarstvo ukinu mjere kojima su kamatne stope ograničene. 

Podsjećamo da su entitetske agencije za bankarstvo Federacije BiH i Republike Srpske donijele odluke o privremenim mjerama za ublažavanje rizika rasta kamatnih stopa kojima je previđeno da će banke morati izdvojiti više sredstava na ime kreditnog rizika, a što smanjuje njihovu profitabilnost, ukoliko povećaju kamate za više od dva posto. Odluka je na snazi do kraja 2023. godine.

– Pored savjeta MMF-a mi ćemo uvijek uraditi ono što mislimo da je ispravno u našem bankarskom sistemu za očuvanje ekonomije i državi. Mi ćemo nastaviti da razgovaramo sa predstavnicima MMF-a i njihove prijedloge i sugestije ćemo uvažavati i ozbiljno prihvaćati i dosadašnja saradnja je bila pozitivna – kaže Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH.

Ipak, neke banke u Bosni i Hercegovini podižu kamate. O čemu se radi?

– To što se dešvalo je bilo veoma malo podizanje kamata, odnosno nije bilo značajno. U BiH su se uspjele sačuvati kamatne stope koje su bile i ranije zato što imamo stabilan sistem jer imamo naše lokalne depozite čija cijena nije rasla. Mi smo radili i preventivno i uveli smo našu referentnu kamatnu stopu, koja će biti supstitucija za Euroborda, tako da će naše banke imati alternativu da odaberu jednu ili drugu kamatnu stopu, a naša pozicija ranije je bila utvrđena i još ne vidimo razlog da mijenjamo kamatnu stopu – pojasnio je Mahmuzić.

Izvršni odbor MMF-a je nakon zaključenja konsultacija sa Bosnom i Hercegovinom 30. augusta saopćio da agencije za bankarstvo trebaju ukinuti mjere koje narušavaju kamatne stope, te da trebaju ojačati praćenje i pripravnost za krizu. Naglasili su potrebu za unapređenjem razmjene informacija i uspostavljanjem fonda za finansijsku stabilnost za cijelu zemlju da bi se olakšalo restrukturiranje banaka i osigurala likvidnost u izuzetnim slučajevima.

Autor: faktor.ba Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno