Biznis

Blagi pad prosječnih plaća u BiH u julu: Ko dobiva, ko gubi?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dok se mnogi građani Bosne i Hercegovine spremaju za dolazak zime i nove troškove, najnoviji podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju nominalan pad prosječne mjesečne bruto plaće za 0,5% u odnosu na prethodni mjesec, i realni pad od 0,3%, ali ne treba paničiti – situacija se i dalje kreće u pozitivnom smjeru.

Za mjesec juli 2023. godine, prosječna mjesečna bruto plaća u BiH iznosila je 1.944 KM. Ovaj podatak ukazuje na manji rast plaća u odnosu na prethodni mjesec, ali to ne znači da su stvari loše. U poređenju s istim mjesecom prošle godine, primjećujemo značajan rast – nominalno je viša za impresivnih 11,8%. Ako uzmemo u obzir inflaciju i druge faktore, realni indeks rasta plaća bio je 7,5%.

Ali, nisu samo bruto plaće u fokusu. Neto plaće također su doživjele sličan trend. Za juli 2023. godine, prosječna mjesečna neto plaća iznosila je 1.262 KM, s nominalnim padom od 0,4% u odnosu na prethodni mjesec i realnim padom od 0,2%. Ipak, kad te podatke poredimo s istim mjesecom prošle godine, primjećujemo rast od 11,3%, uz realni indeks rasta od 7,0%.

Neto plaće su tradicionalno najveće u sektoru finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja sa prosječnom neto plaćom od 1.865 KM, a blisko ga prati sektor informacija i komunikacija sa prosječnom neto plaćom od 1.846 KM. Treće mjesto zauzima sektor koji se bavi proizvodnjom i snabdijevanjem električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija sa 1.737 KM u mjesecu julu 2023. godine.

Što se tiče sektora sa najmanjim neto plaćama, sektor uslužnih i smještajnih djelatnosti ima najmanju prosječnu neto plaću sa 816 KM u julu 2023., što predstavlja pad u odnosu na šesti mjesec kada je bila 827.

Sektor građevinarstva je drugi najmanje plaćen s prosječnom neto plaćom od 951 KM u mjesecu julu, dok sektor trgovine ima prosječnu neto plaću od 993 KM.

Bez obzira na ove podatke, važno je napomenuti da su plaće u BiH i dalje u porastu, što je dobar znak za sve radnike u zemlji.

Autor: N1Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno