Biznis

Made in BiH: Potrošački patriotizam je važan preduslov privrednog razvoja

Potrošački patriotizam je važan preduslov privrednog razvoja
Potrošački patriotizam je važan preduslov privrednog razvoja
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Made in BiH: Potrošački patriotizam je važan preduslov privrednog razvoja – Medijskom promocijom treba informisati građane o kvalitetu domaćih kompanija i njihovih proizvoda te važnosti kupovine, rečeno je danas na potpisu ugovora o sufinansiranju kampanje “Made in BiH”, gdje Vlada Federacije BiH iz tekućih rezervi pomaže ovu kampanju.

Ugovor su potpisali ministar trgovine Zlatan Vujanović i predsjednik Udruženja “Kupujmo i koristimo domaće – kvalitetno proizvedeno u BiH” Admir Kapo, a vrijednost ugovora je 50.000 KM.

Udruženje “Kupujmo i koristimo domaće – kvalitetno proizvedeno u BiH” započelo je u januaru ove godine petu kampanju pod nazivom “Made in BiH” te se zbog nedostatka novca i nemogućnosti realiziranja brojnih planiranih aktivnosti obratilo Federalnom ministarstvu trgovine zahtjevom za učešće u finansiranju te kampanje.

“Naša zvijezda koja garantira kvalitet domaćeg proizvoda se ne dobija tako lako, to je oznaka kojoj prethode mnogi certifikati, ovo je kampanja koja potrošačima želi predočiti kako je kvalitet najvažnija odrednica kojom se naši proizvođači bore na tržištu. Želja i ambicija je da u konačnici naša ekonomija bude konkurentna u izvozu, ali prvo treba da to prepoznajemo mi kao domaći konzumenti, da iskažemo svoju ekonomsku lojalnost i potrošački patriotizam”, kazao je ministar Vujanović.

Potrošački patriotizam je kategorija koja je maksimalno afirmirana u Evropi i svijetu, a najdominantnija je u Skandinaviji, kazao je još ministar Vujanović te dodao da se ovako otvara i borba među domaćim proizvođačima da dobiju prepoznatljivu zvijezdu na svojim proizvodima.

“Vlada Federacije ovim želi reći i da je ovo jedna kvalitetna kampanja, koju smo prepoznali, maksimalno afirmiramo i u današnje vrijeme kad je teško finansijski podržati neku aktivnost, ali ovo je jedna od najkvalitetnijih i uvijek ćemo stajati uz kampanju ‘Made in BiH'”, zaključio je ministar Vujanović.

Admir Kapo, predsjednik Udruženja “Kupujmo i koristimo domaće – kvalitetno proizvedeno u BiH”, kazao je da je ovo za udruženje historijski trenutak.

“Udruženje egzistira 13 godina i realiziralo je blizu 70 projekata, da bi došlo u situaciju da se jedna državna institucija uključi u ovom obimu u projekt koji ostavlja dobre benefite za naše društvo, prije svega kroz kupovinu domaćih proizvoda i korištenje naših usluga. Slobodno možemo reći da su uključene sve karike u društvu koje su neophodne, imamo nevladin sektor, privredne subjekte, medije, građane, evo sada i Vladu”, kazao je Kapo.

Dolaze vremena kad će strani diskonteri željeti diktirati tempo trgovine, a bez osviještenog tržišta, što je cilj ove kampanje, teško možemo očekivati da će se naši privredni subjekti moći odbraniti.

Potpisu ugovora prisustvovala je direktorica marketinga jednog od naših najvećih domaćih brendova Violeta Dijana Marić. Kupovinom domaćih proizvoda doprinosi se konkurentnosti bh. kompanija, pomaže održavanju postojeće proizvodnje i stvara mogućnost za kreiranje novih radnih mjesta te na taj način smanjuje nezaposlenost i zaustavlja odlazak mladih i perspektivnih ljudi iz Bosne i Hercegovine.

klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno