Biznis

ASA Banka: Značaj domaćeg kapitala za razvoj BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

ASA Banka: Značaj domaćeg kapitala za razvoj BiH – Od rata na ovamo, ako ne na prste jedne, onda barem dvije ruke mogu se nabrojati kapitalna ulaganja u razvoj BiH. Veći je bio optimizam 1996. godine, nego danas, iako je zemlja bila razrušenija i opustošenija. Nekad je naša država imala bezbroj preduzeća, nije bilo manjeg mjesta u kome nije bilo renomirane fabrike, nadaleko su bili poznati razni proizvođači, čak i čarapa. Samo u Sarajevu postojali su Pretis, Famos, TAT, Sarabon…

Danas većinu usta hrane državne firme, a zapravo najsvjetliji primjeri razvoja potiču od privatnih poduzetnika. Recimo, Grupacija “Avaz” zapošljava stotine ljudi, a među rijetkim primjerima je i ASA Prevent, grupacija pod čijim je okriljem odnedavno i ASA Banka, najsnažnija domaća banka u BiH.

S obzirom na to da je sve manje stranih investicija, naglašeno je da je jedan od glavnih ciljeva banke ulaganje i osnaživanje bh. privrede koje su i sami dio. Ako već neće stranci, šta nam preostaje nego aktivirati domaći kapital. Stoga je potrebno imati snažnu domaću banku, kojoj će se vjerovati.

– Korporativni slogan “Naša i snažna” najbolje opisuje šta želimo značiti na tržištu. Ova banka ima resurse, kako ljudske tako i kapitalne, da bude značajan faktor razvoja bh. privrede i lokalne zajednice. Na nama je da jednim iskrenim nastupom doprinesemo razvoju lokalne zajednice i bh. privrede. Kao članica unutar ASA Group opredijeljeni smo da bliskim kontaktom s klijentima i razumijevanjem njihovih potreba doprinosimo razvoju poslovanja, te kroz taj pristup ASA Banku pozicioniramo kao vodeću domaću banku -izjavio je direktor i predsjednik Uprave ASA Banke Samir Mustafić.

Privreda u Bosne i Hercegovini, ako nije u padu, onda je u konstantnoj stagnaciji. Centralna banka ove je godine pokušala natjerati banke da novac upumpaju u privredu.

– Svaka mjera koja može pozitivno utjecati na razvoj privrede je dobra. Takve mjere imaju efekta, možda ne u očekivanim veličinama, ali je bitno da se krene s oživljavanjem privrede. ASA Banka je u svojoj tradiciji poslovanja bila jedan od nosilaca razvoja bh. privrede, kroz kreditiranje nekih od najvažnijih privrednih projekata. Pripadnost ASA Group, kao vodećem poslovnom sistemu, u BiH osigurava takav angažman i ubuduće – dodao je Mustafić.

Privreda nam je, dakle, skoro na dnu, šta bi tek bilo bez ono malo domaćeg kapitala.

Zašto je važno za jednu državu da ima i jake domaće banke

Ekonomski razvijene države imaju jake banke koje su u domaćem vlasništvu, upravo zbog podrške koju takve banke daju razvoju domaće privrede. I naša država prepoznaje važnost postojanja jakog domaćeg bankarskog sistema i daje podršku razvoju istog.

avaz.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno