Info

Lupoglav: Sjećanje na Iliju, Zijaha i Milorada

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Planinarski savez BiH/FBiH organizovao je proteklog vikenda Međunarodni memorijalni uspon “Lupoglav 2015” povodom obilježavanja 45 godina od pogibije trojice bh. alpinista na toj planini.
Na padinama jednog od najmarkantnijih vrhova Prenja – Lupoglavu živote su nakon uspješnog jednog od prvih preskijavanja Prenja i prvog (poznatog) zimskog uspona na Lupoglav između 13. i 14. februara davne 1970. godine izgubili Ilija Dilber, Zijah Jajatović i Milorad Stjepanović. Ilija i Milorad su bili naši sugrađani. 

Oni su poginuli odmah poslije uspona na vrh, kada su se prilikom silaska, usred nezapamćenog snježnog nevremena, izgubili u gustoj magli. Šta se sve događalo i kako su izgledali njihovi posljednji trenuci, tajna je koja će zauvijek ostati zapisana u prenjskoj bjelini. Ipak, pronađen je njihov fotoaparat, iz kojeg je izvađen i razvijen crnobijeli film. Fotografije pokazuju da su se na vrh popeli sva trojica. Nisu imali vremena za radovanje, već ih je bila opkolila gusta magla i morali su hitno krenuti nazad.

kolona na Lupoglavu

Nažalost, jedan od tih koraka bio je pogrešan. Iako su otišli vrlo mladi, oni su ostavili značajan trag u bh. planinarstvu i naročito njegovoj specijalnosti – alpinizmu. Posebno se isticao Ilija Dilber, za kojeg se slobodno može reći da je bio bh. Walter Bonatti tog vremena, jer je u pravom smislu riječi obilježio ovaj period bh. alpinizma. Gotovo da nema ovdašnje visoke stijene u kojoj se i danas ne mogu naći njegovi klinovi.

Predsjednik Planinarskog saveza BiH/FBiH i čelni čovjek Organizacionog odbora Međunarodni memorijalni uspon “Lupoglav 2015” Zehrudin Isaković, istakao je da se jučerašnji dan može nazvati historijskim za planinarstvo u našoj zemlji. Naime, na prenjski vrh Lupoglav (2.102 metara nadmorske visine), nogom je kročilo više od 200 planinara, od oko 220 učesnika iz BiH i četiri zemlje regije: Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. To je ujedno i najmasovnije osvajanje Lupoglava u historiji.

– Ocjena svih učesnika je da je organizacija ovog događaja bila perfektna, primili smo brojne čestitke. Posebno je fascinantno što tokom uspona, u kojem je učestvovalo oko 220 planinara, nije bilo ni najmanje ogrebotine, ni najmanjeg traga nervoze. Planinari su demonstrirali vrhunsku planinarsku kulturu i sposobnost organizacije – rekao nam je Isaković.

– Kuriozitet predstavlja i činjenica da su u usponu učestvovala i dva osvajača Mount Everesta, kao i desetak planinara koji su se penjali na vrhove više od 7.000 metara – kazao je Isaković. Učesnici su se na Lupoglav uglavnom popeli iz pravca doline mostarska Bijela, dok je jedna grupa išla tragom preminulih planinara – iz doline Idbra. U organizaciju su, osim Planinarskog saveza BiH/FBiH, bile uključene i stanice GSS-a i lokalna planinarska društva.

uspon pomen na zenicane



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno