fbpx
Zenica

Ljetni kamp “Digitalni, odgovorni, sigurni u školi i zajednici” 

Ljetni kamp “Digitalni, odgovorni, sigurni u školi i zajednici”  – PH International, američka nevladina organizacija osnovana 1985. godine koja teži ka svijetu u kojem pojedinci i zajednice sarađuju i preko granica u rješavanju izazova i pronalaženju rješenja utemeljenih na razumijevanju kultura, inspirisani osjećajem zajedničke odgovornosti, ojačane pojedincima, osnaženim kroz praktična iskustva i znanja, koji održavaju otvorenu komunikaciju, razmjenu i prijateljstvo, dobio je grant sredstva od Vlade SAD-a (Odjel za međunarodne narkotike i sprovođenje zakona (Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs -INL ) za podršku Programu socijalizacije s pravom i prevenciji maloljetničke delikvencije u Bosni i Hercegovini (BiH).

Ovaj grant će omogućiti realizaciju dvogodišnjeg pilot programa, u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH). Pilot program je osmišljen, kako bi pomogao akterima u Federaciji BIH u jačanju vladavine prava i smanjenju maloljetničke delikvencije u BiH. U okviru navedenog projekta PH International organizuje dvodnevni ljetni kamp za učenike i učenice srednjih škola iz Zeničko-dobojskog kantona , kao i za nastavno i policijsko osoblje.

Ljetni kamp će se održati u Zenici 14. i 15. septembra 2018. godine u prostorijama  Impulse Creative Center.

Putem aktivnosti koje će se provoditi ciljevi dvodnevnog ljetnog kampa su:
1. Obučiti učenice/učenike kako da koriste društvene medije za liderstvo u društevnom aktivizmu, te njihovu upotrebu u kontekstu vladavine prava u digitalnom dobu.
2. Upoznati nastavno osoblje sa vještinama kako da kod učenika razvijaju vještine liderstva za pozitivene promjene u lokalnoj zajednici.
3. Putem različitih tema i modula učesnici ljetnog kampa će biti upoznati i educirani o internetu, internet alatima za društvene mreže, prednostima i opasnostima koje mreže donose u savremenom svijetu, u kontekstu šest modula Programa socijalizacije s pravom.
4. Kroz teorijske uvode i praktičan rad učesnici i učesnice biće u stanju upotrijebiti mreže za bolju komunikaciju i obrazovanje te će biti u stanju da se zaštite od potencijalnih opasnosti.

Projekat se implementiran u periodu od januara 2017. do novembra 2018. godine u Zeničko-dobojskom i Hercegovačko- neretvanskom kantonu uz punu saradnju relevantinh vladinih zvaničnika, škola i policije.

Iskreno se nadamo da ćete, zbog važnosti ove teme, medijski popratiti ovaj događaj, te o tome obavijestiti javnost u Zenici i BiH.
Za sve ostale informacije molimo Vas da nas kontaktirate putem telefona

063 343 068
Aldin Vrškić

Tagovi