Zenica

Ljekarska komora ZDK o prijetnjama i problemima sa ZZO ZDK

Ljekarska komora ZDK o prijetnjama i problemima sa ZZO ZDK – Poštovani, obzirom da smo od strane naših članova u proteklom periodu obavješteni o inspekcijama koje se sprovode od strane ZZO ZDK, a između ostalog i zbog prekoračenja potrošnje planiranih sredstava za lijekove, osvrnuti ćemo se na nekoliko sitnica.

Na prvom mjestu podsjetili bi smo Vas da je 2020. godina, ona godina koja nam je svima donijela epidemiju Covid-19, u kojoj su ljekari podnijeli najveći teret, prvenstveno zbog NEDOSTATKA zaštitne opreme, kao i svih ostalih popratnih sredstava u ustanovama širom Zeničko-dobojskog kantona, a nakon toga i zbog NEDOSTATKA kvalifikovanog kadra.

Kako u jednom od svojih dopisa navodite i permanentan rast potrošnje planiranih sredstava za lijekove, tako bi smo Vas upoznali da je i permanentan rast hroničnih oboljenja na području Zeničko-dobojskog kantona, pa se tako i rast potrošnje lijekova zasigurno može povezati sa istim.

Također timovi porodične/obiteljske medicine već duži vremenski period su preopterećeni, odnosno broj pacijenata je znatno povećan, a što ljekarima nije dodatno plaćeno.

Skrenuti ćemo Vam pažnju da je Članom 18. Zakona o zdravstvenoj zaštiti (Službene novine FBiH 46/10 i 75/13), propisano: „Načelo pristupačnosti zdravstvene zaštite ostvaruje se osiguranjem odgovarajuće zdravstvene zaštite građanima FBiH, koje je fizički, geografski i ekonomski dostupna, posebno zdravstvene zaštite na primarnom nivou zdravstvene zaštite.“ kao i da je Članom 7. stav 1. Zakona o liječništvu (Sl. novine Federacije Bosne i Hercegovine broj 56/2013) propisano slijedeće: „U procesu donošenja odluka i izbora dijagnostike i odgovarajućeg liječenja,

liječnik je samostalan u postupanju koje se mora zasnivati na naučnim saznanjima i stručno dokazanim metodama koje odgovaraju savremenom standardu struke.“, a što nismo sigurni da omogućavate Vašim represivnim djelovanjem i  na taj način uskraćivanjem prava pacijentima, kao i dovođenjem u pitanje kvalificiranost ljekara.

Interesantna je činjenica da je nadzor nad radom zdravstvenih radnika na prvom mjestu na direktoru (poslodavcu), zdravstvenom inspektoru i tako dalje, ali u Vašem slučaju ZZO ZDK zauzima svestranu ulogu.

Uzimajući u obzir Vaše posljednje upozorenje i prijetnju za suspenziju i oduzimanje šifri ljekarima koji „propisuju previše lijekova“ razmatramo mogućnost da predložimo ljekarima sa područja Zeničko-dobojskog kantona da svojim ustanovama odnosno ZZO ZDK vrate svoje šifre za propisivanje lijekova sa esencijalne liste, da propisuju isključivo komercijalne recepte, te da se pacijenti upute na adresu ZZO ZDK za refundaciju po istom, pa u tom slučaju poštovani direktore Vi na sebe preuzmite ulogu onoga ko će odlučivati koji lijek treba omogućiti pacijentu sa esencijalne liste, a koji ne.

Na taj način ZZO ZDK će sigurno svojim nadljudskim naporima ostvariti suficit za potrebe istog!

Napomena:

Ljekarska komora Zeničko-dobojskog kantona razmotriti će mogućnost i potrebu uključivanja istražnih organa za pokretanje postupka ispitivanja utroška sredstava ZZO ZDK, koja izdvajamo svi od svojih plaća.

S poštovanjem!

predsjednik IO Ljekarske komore ZDK Prim.dr Elvira Ljevaković

Predsjednik
T. KAPIDŽIĆ

Zamjenik predsjednika
E. HODŽIĆ

Izvršni odbor
E. LJEVAKOVIĆ
A. BUREKOVIĆ
N. ŠKALJO
Z. SMAJLAGIĆ
V. BLAŽEVIĆ
E. HAMZIĆ
F. FAKIĆ
E. CIKOTIĆ
M. HODŽIĆ
S. ROŽAJAC
E. HONDO

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem