Info

Lista 10 najskupljih namirnica na svijetu!

Lista 10 najskupljih namirnica na svijetu
Lista 10 najskupljih namirnica na svijetu
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Lista 10 najskupljih namirnica na svijetu!- Ako vam se kosa na glavi diže kada na policama u vašoj obližnjoj trgovini ugledate visoke cijene, pročitajte listu najskupljih namirnica na svijetu i odmah će vam biti lakše!

Sir od mlijeka losa

Ovaj sir se smatra najluksuznijim na svijetu budući da se radi od tri losa koja se nalaze u Švedskoj. Priprema se u samo četiri mjeseca u cijeloj godini. Nije dostupan u trgovinama, a jedan njegov kolut stoji 914 KM.

Matsutake gljive

Ove gljive možete pronaći u samo par zemalja na svijetu, Kanadi, Japanu, Finskoj, Švedskoj, Koreji i Kini. Nalaze se sakrivene ispod lišća drveća te ih je iznimno teško pronaći. Kilogram ovih gljiva stoji oko 2872 KM.

Šafran

Vrlo česti za ovaj začin kažu da je skuplji od zlata. Ono što je kod njega posebno je to da cvjeta samo jednom u godini, a jedan cvijet proizvede tri ”niti” šafrana. Za jedan kilogram šafrana biste trebali izdvojiti oko 5222 KM.

Bijeli tartuf

Bijeli tartuf je iznimno skup jer je njegova kultivacija iznimno problematična. Može ga se pronaći kod nas u Istri i u sjevernim dijelovima Italije. Pola kilograma bijelog tartufa stoji od 5 000 do 8500 KM.

Vanilija

Cvijet vanilije cvjeta samo nekoliko sati u godini, pa zato nije niti neobično da se radi o jednom od najskupljih začina na svijetu. Za kilogram vanilije trebate izdvojiti oko 391 KM.

Kopi Luwak kava

Najskuplja kava na svijetu naziva se Kopi Luwak, a dobiva se iz izmeta azijskog cibeta, životinjice slične mački te pola kilograma stoji 1044 KM.

Crni tartuf

Crni tartuf je iznimno skup jer ima jedinstvenu aromatičnost, nije rasprostranjen i teško se pronalazi. Cijena mu dostiže cifru od 5222 KM.

Tradicionalni Aceto Balsamico

Ovaj Aceto Balsamico je drugačiji od Aceta koji inače koristimo. Tradicionalni Aceto se dobiva kuhanjem Trebbiano grožđa koje raste u brdima Modene u Italiji. Ocat zatim dozrijeva 12 godina. Cijena 100 ml ovog Aceta iznosi oko 180 KM.

Kobe govedina

Kobe govedina dolazi od Wagyu goveđe pasmine koja se uzgaja u Japanu. Goveda se redovno masiraju kako bi meso bilo savršeno prošarano. Cijena se kreće od 210do 250 KM po odresku.

Jamón Ibérico de Bellota

Radi se o crnoj Iberijskoj svinji koja obitava u šumama uz španjolsko/portugalsku granicu i hrani se žirovima. Meso je tamno crveno, prošarano sa slaninom te se topi u ustima uz slatkasto orašasti okus. Cijena se kreće oko 220 KM za kilogram.

jutarnji.hr



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno