Naše

Lija i gavran – EP i rudari

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ekonomsko- finansijsko stanje u zavisnim društvima EP BiH moglo bi se jednostavno opisati: „Isto stanje, isto odstojanje“. Breme finansijskih poteškoća rudnika kao zavisnih društva EP BiH očito postaje javno. Dok se računi knjiže i alociraju, račune plaćaju građani. Na čelo EP BiH je došao kvazi stručnjak koji je izveo najnapredniju finasijaku špekulac iju u kojoj su učestovala povezana stranačko-interesna lica, a odnosila su se na „prodaju“ dionica nekadašnje Tuzlanske banke po nominali za kompezacione fiktivne račune. Takvi inovacijau BiH je taman toliko da bi broj stranica znamenitog djela „Kapital“, od utemeljitelja naučnog socijalizma Karla Marksa, bio mala školska teka za prvi razred predškolskog obrazovanja.
Zakon koji donosi vlast kako bi pokrila sve finansijske dubioze prenio se na građane BiH. Silni su se milioni KM slili preko sindikalnih i inih računa u vlastite džepove fizičkih i pravnih subjekata.
Dubina finansijske krize pokazuje svu apsurdnost priče o stečaju i stanju u fondovima koji se pune iz plata onih kojima se ona treba isplatiti u bruto iznosu.
Dok se plata onih koji naplaćuju u struji isplaćuju po povlaštenim koeficientima zagarantovanog kolektivnog ugovora, rudari dobijaju oglođanu neto platu bez doprinosa. Dubioza u fondovima iz neisplaćenih fiskaliteta , postaje tolika da sve u javnom sektoru vuče u provaliju.
Glavna bitka se bije za pozicije u organima Elektoprivrede BiH, a rudari se vraćaju u stanje od prije tačno 25 godina kada se desila najveća tragedija rudara u rudniku „Dobrnja“. Sama godišnjica tragedije rudara u jami „Raspotočje“ pokazuje svu težinu stanja ili stanje haosa koje se plaća gubitkom života i radnih mjesta.
Stoga aktuelne teme godišnjica tragedija u današnje vrijeme poprimaju još teže stanje besperspektivnosti sistema koji je urušen iznutra. I dok se priča priča o novim termoelektanama i industrijskim kapacitetima finansijska slika postaje sve sumornija. Dubina finansijske dubioze dostiže nekoliko destina stotina miliona KM koja se mjeri neizgrađenim energetskim kapacitetima i uništenoj javnoj imovini.Zbog toga priča o novom menadžmenu Elektroprivrede B iH, koji vode stranački prvaci iz Tuzle , sve više liči na priču o liji i gavranu.
Za razliku od epske priče teško je procijeniti ko će koga namudriti. Očito da stanovišta vlasti nedostaje ona treća noga, koja je očito kraća, a naslanja se na zakonitost rada. Sve dok se to ne desi obilje finansijskih inovacija koje su saldirale javne dugove i privatne račune će se povećavati.
Stanje do daljnjeg ostaje nepromijenjeno, tj. „ isto rastojanje , ali sve lošije i lošije stanje“.
Prof. Dr. Izudin Kešetović
Srebrenik



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno