Nogomet

Liga nacija: Zasad najmanje dva polufinala u regiji

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Liga nacija: Zasad najmanje dva polufinala u regiji – Četiri nogometne reprezentacije, kako trenutno stvari stoje u kvalifikacijama za Evropsko nogometno prvenstvo 2020, kartu za učešće na kontinentalnoj smotri najboljih nacionalnih timova tražit će kroz doigravanje, odnosno završnicu UEFA-ine Lige nacija.

Prema propozicijama tog takmičenja, koje je Evropska nogometna asocijacija prvi put organizirala prošle godine, 16 pobjednika grupa ima zagarantirano učešće u doigravanju i svaka od četiri lige (A, B, C, D) ima svoju završnicu.

No, tačan sastav timova u tom doigravanju zavisit će od njihovog konačnog plasmana u kvalifikacijama za Euro, koje će biti okončane sljedeće sedmice.

Na osnovu trenutnog stanja po kvalifikacijskim grupama ovi timovi mogli bi biti učesnici doigravanja:

U stazi (Ligi) A trenutno su Švicarska i Island, reprezentacije Bosne i Hercegovine, Velsa, Slovačke i Sjeverne Irske u stazi su B, stazu C čine Srbija, Škotska i Norveška, dok su Kosovo, Sjeverna Makedonija, Gruzija i Bjelorusija u stazi D.

Budući da u Ligi A nedostaju dva, a u Ligi C jedan tim, oni će biti popunjeni žrijebom, u kojem bi se trenutno mogli naći Bugarska, Rumunija i Izrael.

Žrijeb finala 22. novembra

Svih 55 članica UEFA-e bile su u konkurenciji za osvajanje 20 mjesta (po dvije prvoplasirane ekipe iz svake od 10 grupa) na Euru.

Preostala četiri učesnika odredit će doigravanje kroz Ligu nacija, čiji su pobjednici:

Liga A: Engleska, Holandija, Portugal, Švicarska

Liga B: Bosna i Hercegovina, Danska, Švedska, Ukrajina

Liga C: Finska, Norveška, Škotska, Srbija

Liga D: Bjelorusija, Gruzija, Kosovo, Sjeverna Makedonija.

Doigravanje je na rasporedu u martu 2020., nakon odigravanja svih kvalifikacijskih utakmica.

Igrat će se po jedna polufinalna i jedna finalna utakmica u svakoj ligi, a domaćini finala bit će poznati 22. novembra.

Najbolje plasirani tim svake lige igrat će protiv četvrtoplasiranog u polufinalu, a drugi polufinalni par čine drugi i treći tim.

Domaćini polufinalnih utakmica su reprezentacije s boljim plasmanom.

Balkanski sudar u Ligi D

Vratimo se na trenutnu situaciju i krenimo od najslabije Lige D da su sada završene kvalifikacije.

Ovdje su sigurne dvije selekcije, Gruzija i Bjelorusija, dok su Sjeverna Makedonija i Kosovo još u konkurenciji u kvalifikacijama.

Najbolje plasirana je Gruzija, a četvrta je Bjelorusija i oni bi činili jedan polufinalni par, koji bi se sastao na gruzijskom terenu.

Drugo polufinale igralo bi se u Skoplju i susreli bi se Sjeverna Makedonija i Kosovo, što garantira jedan balkanski tim u finalu.

Reprezentacija Srbije još je u konkurenciji i u kvalifikacijama, a nalazi se među četiri pobjednika grupa Lige C.

U Ligi C sigurno je Škotska, kojoj bi u polufinalu rival bio jedan od tri tima u žrijebu (Bugarska, Izrael, Rumunija), dok bi Srbija igrala protiv Norveške, i to kao gost.

Iako postoje teoretske šanse da prođe u kvalifikacijama na Euro, Bosna i Hercegovina bliže je doigravanju i tu je najbolje plasirana selekcija Lige B.

Tako bi “Zmajevi” ugostili Sjevernu Irsku, a Vels Slovačku u drugom polufinalu.

Na kraju, u Ligi A trenutno nema timova iz naše regije (samo je Hrvatska u konkurenciji, ali “Vatreni” vode u svojoj grupi i treba im još samo bod protiv Slovačke).

Prema trenutnom stanju, Švicarci i Islanđani bili bi domaćini polufinala, a protivnike bi dobili kroz žrijeb navedene tri selekcije.

Izvor: Al Jazeera



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno