Info

Letovi iz Sarajeva krenuli za Beograd i Budimpeštu, slijede Keln, Zagreb i Beč

Podijeli ovu vijest:

Letovi iz Sarajeva krenuli za Beograd i Budimpeštu, slijede Keln, Zagreb i Beč – Međunarodni aerodrom Sarajevo od 1. juna postepeno se vraća  komercijalnim letovima nakon dvomjesečne blokade usljed pandemije koronavirusa i zatvaranja međudržavnih granica.

Trenutno su uspostavljeni letovi za Beograd (Air Serbia) i Budimpeštu (Wizz Air), po dva puta sedmično.

Sredinom ovog mjeseca  aviokompanija Eurowings bi iz Sarajeva trebala uspostaviti letove za Keln, jednom sedmično, a također je najavljena  uspostava letova od sredine mjeseca juna za Zagreb (Croatia Airlines) i Beč (Austrian Airlines) po tri puta sedmično, rečeno je Feni iz sarajevskog aerodroma.

Krajem juna aviokompanija Turkish Airlines je najavila uspostavu linije prema Istanbulu.

Usljed trenutno veoma malog obima prometa, uzrokovanog pandemijom koronavirusa, i broj angažovanih radnika ma Međunarodnom aerodromu je  značajno smanjen, odnosno usklađen sa trenutnim potrebama. Porast obima prometa u narednom periodu će rezultirati i povećanim brojem angažovanih radnika.

Shodno novonastaloj situaciji Međunarodni aerodrom Sarajevo je za posljedicu imao značajno smanjenje prometa, te su i gubici u poslovanju značajni.

U prvom kvartalu broj avioperacija ja za 22 posto manji nego u istom periodu prošle godine. Što se tiče broja putnika smanjenje je gotovo isto i iznosi 21 posto, dok je cargo promet zabilježio najmanji pad prometa, od 5 posto.

Ukupni prihodi manji su za 20 posto u odnosu na isti izvještajni period prethodne godine. Smanjenje prihoda je zabilježeno kod svih kategorija prihoda od poslovanja i to: prihodi od ugostiteljstva za 21 posto, prihodi od putničkog servisa za 19 posto, prihodi od avijacijskih usluga za 21 posto, prihodi od komplementarinih usluga za 9 posto, prihodi od trgovine za 23 posto i prihodi od cargo usluga za 8 posto.

akta.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno