Ljudi

Legendarni košarkaš Senad Delić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Legendarni košarkaš Senad Delić – Nekadašnji košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine, rođen je u Tešnju. Niz godina igrao je u Zenici, a danas živi i radi u Sarajevu.

U bogatoj karijeri nastupio je za mnoge klubove. Prve korake napravio je u rodnom Tešnju, a onda je kao kadet igrao za dobojski Željezničar. Dvije godine bio je i član trostrukog prvaka Evrope, tadašnje Jugoplastike iz Splita, u koju ga je odveo poznati stručnjak Kosta Jankov.

Trening kao šah

– Kao kadet, u Jugoplastici sam igrao više od 100 utakmica godišnje. Današnja djeca, nažalost, dođu u prvi tim, a nemaju ni minute odigrane. Mi smo 24 sata dnevno imali dvoranu na raspolaganju. Kad sam priključivan prvom timu, trenirao sam četiri puta dnevno.

Pripreme taktike za prvi tim radio je pokojni profesor Aco Nikolić, sjećam se da smo nakon našeg treninga ostajali da gledamo prvu ekipu. Kompletan trening je kao partija šaha. Napamet sam znao sve rotacije – kaže Delić, koji se potom vratio u BiH.

– Vratio sam u KK Bosna, ali sam kao posuđeni igrač igrao za Igman s Ilidže. Upisao sam fakultet u Zenici i trener Enver Jahić pozvao me je na trening. To je bilo vrijeme osnivanja Košarkaškog kluba Zenica Metalno. Poslije sam otišao u Pivovarnu Laško u Sloveniji, a karijeru sam završio u ekipi Troglava iz Livna sa 31 godinom – kaže Senad.

Nekad odlični bek još pamti poraz u finalu plej-ofa za prvaka BiH od tuzlanske Slobode sa Zenicom.

Nema sistema

– Mislim da smo mi uvijek imali bolji tim, a oni bolju infrastrukturu, da tako kažem. Igrali smo jedno finale plej-ofa i, nakon pobjede u Zenici, zbog sudija smo izgubili u Tuzli. Morali smo dobiti tu utakmicu, vodili smo sa deset razlike četiri minute prije kraja, ali smo izgubili sa dva koša – prisjeća se Delić.

Razočaran je time što danas, kako kaže, djeca nemaju gdje da igraju na vanjskim terenima, kao i da nam nedostaje sistem u radu sa mladima.

– Ranije su s djecom radili najbolji treneri, Duško Vujošević je trenirao kadete, mene je trenirao Nikša Bavčević. Danas se sportom bavi onaj kome to roditelji mogu priuštiti. Nedostaje koncept u velikim klubovima.

Ja sam, kao dijete iz Tešnja, sanjao da budem u Bosni. No, Bosna je propustila priliku u vrijeme dok je igrala ABA ligu i bila na vrhuncu, novac je tada trebala uložiti u mlade – rekao je Delić.

U dresu BiH debitirao 1995. godine

Delić je u reprezentaciji BiH bio od 1995. do 2000. godine. Prvi poziv dobio je nakon što je proglašen najboljim igračem doigravanja domaćeg prvenstva.

– Igrali smo u Bugarskoj dodatne kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 1995. Dalje je išao samo jedan tim, a FIBA je to organizirala kako bi selekcija Srbije i Crne Gore izborila nastup, jer zbog sankcija nisu učestvovali u kvalifikacijama, a poslije su postali i prvaci Evrope – kaže Delić.

D.J. / avaz.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno