Info

Lebdeća joga u prirodi: Od stjuardese do instruktorice joge

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Lebdeća joga u prirodi: Od stjuardese do instruktorice joge – Vrsta joge koja se izvodi u vazduhu uz pomoć platna od posebnih svilenkastih niti naziva se aerial joga.

Selma Bambur, po zanimanju diplomirana glumica, bijeg od svakodnevnice pronašla je u prakticiranju nesvakidašnje vrste joge.

Lebdeća joga u prirodi: Od stjuardese do instruktorice joge

Tri godine provela je radeći kao glumica u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, a onda je, kako kaže, odlučila proputovati svijetom. Pozorišnu scenu zamijenila je avionom, a postavši stujardesa, uspjela je posjetiti mnoge egzotične destinacije. Posao stjuardese obavljala je gotovo tri godine.

Međutim, usljed velike predanosti poslu i umora, bilo joj je potrebno nešto smirujuće. Selma je trenutno instruktorica joge.

“Nakon svih poslova koje sam radila bilo mi je potrebno nešto smirujuće, ali ujedno i neka fizička aktivnost. Tada sam otkrila jogu, spoj mira i adrenalina. Spoznavši taj mir odlučila sam svoje znanje prenijeti i na druge ljude, pa sam tako otputovala u Indiju, grad Rishikesh, gdje sam mjesec dana pohađala obuku za instruktora joge. Tu sam naučila četiri vrste joge, među kojima je i moja najveća ljubav, aerial joga ili joga s ljuljačkama. To me u potpunosti ispunjava, daje mi dovoljnu dozu adrenalina, ali i svega ostalog što je potrebno za fizičko i mentalno zdravlje”, kaže Selma.

– Aerial joga – povratak u djetinstvo –

Vrsta joge koja se izvodi u vazduhu uz pomoć platna od posebnih svilenkastih niti naziva se aerial joga. Sila gravitacije stvara dozu adrenalina, ali ima i opuštajući efekat. Za Selmu ova vrsta joge predstavlja i povratak u dane djetinstva.

S ekipom Anadolu Agency razgovarala je o svim prednostima bavljenja ovom vrstom joge.

“Generalno, sve vrste joge imaju mnogo prednosti, ali aerial joga se posebno izdvaja i ima stepen više. Prije svega, pomaže u sprečavanju raznih vrsta oboljenja kičme i kostiju, omogućava veću fleksibilnost tijela i pomaže nam da se ispravimo. Jedna od prednosti aerial joge, koja je za mene veoma bitna, je i ta što nas vraća u dane djetinstva i oslobađa straha. Prakticirajući aerial jogu ponovo možemo biti djeca i visiti naopačke bez ikakvog straha”, dodala je Selma Bambur.

– Vježbanje u prirodi –

Povoljne vremenske prilike 31-godišnja Selma koristi vježbajući u prirodi. Svoje aerial ljuljačke okači o drvo i prepusti se magiji. Kod većine slučajnih prolaznika to izaziva znatiželju i čuđenje.

“Prolaznicima je interesantno, zastanu i gledaju. Neki čak i priđu i pitaju šta to radim. Mnogi možda misle da nisam normalna”, dodaje Selma kroz smijeh i nastavlja:

“Osjećam da su moji mišići i zglobovi postali fleksibilniji, a mnogi moji studenti su kroz aerial jogu promijenili nepravilan način sjedenja.”

– Indija – svjetski centar joge –

Rishikesh, grad na obroncima Himalaja, smatra se jednom od svjetskih prijestolnica joge. To je grad u kome je moguće naučiti i pronaći sve potrebno za jogu. Za Selmu je boravak u Rishikeshu, kako kaže, bilo veliko iskustvo koje bi rado ponovila.

“Vrijeme provedeno u Indiji jedno je od najljepših u mome životu. Biti na Himalajima, mjesec dana, daleko od buke i tehnologije je zaista nešto posebno, imate internet, ali nemate želju da vrijeme provodite na društvenim mrežama kada to možete iskoristiti mnogo kreativnije. Rishikesh je svjetski centar joge u kome možete pronaći potpuni mir. Tamo smo imali priliku meditirati na plaži, s kravama i u šumi, sve u svemu bilo je jako zanimljvo i nadam se da ću sve to nekada ponoviti i nadograditi svoje znanje”, ispričala je.

Smatra da se svi trebaju spojiti s prirodom i vratiti se korijenima, tako će naučiti prepoznati i cijeniti mnoge lijepe stvari koje se svakodnevno dešavaju oko nas.

“Nikada nisam željela da mi joga postane biznis, jednostavno, imam potrebu da svoj mir koji sam spoznala prenesem na druge. Često osjetimo da čarolija prolazi pored nas, nemamo naviku da osjetimo, čujemo i vidimo sitne, ali lijepe stvari. Tu prisutnost u trenutku sam otkrila u Indiji. Sreća je svuda oko nas, nažalost vremenom smo naučili da se opterećujemo glupostima i da gotovo nikada ne budemo psihički prisutni u momentu dok nam se dešavaju lijepe stvari”, pojasnila je Selma.

Anadolija



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno