Biznis

KŽK Čelik BH Telecom: Ovog vikenda je praznik ženske košarke, gradski derbi protiv KK Jumper i turnir WABA lige U15

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstojećeg vikenda igraju se utakmice 7.kola u bh. košarkaškoj ligi za žene, Liga 12, sezona 2023/2024, u kojoj nastupaju i dvije zeničke ekipe, KŽK Čelik BH Telecom i KK Jumper.

Povod kojim se organizovala press konferencija je najava domaće utakmice Lige 12 Prvenstva Bosne i Hercegovine za žene i WABA Lige, 3.turnir-termin (U15), koji se ovaj vikend igra u Zenici.

Naime, u ovom kolu igra se gradski derbi između KŽK Čelik BH Telecom i KK Jumper, u kojem je stariji zenički ligaš oficijelni domaćin, te Treći TERMIN REGIONALNE WABA lige U15, koji će biti odigran u Zenici u dane 02. i 03.12.2023. godine uz učešće sljedećih ekipa: Čelik Zenica, Konjic, Budućnost Bemax, Champion Sofia.

Tim povodom danas je u press centru gradske Arene „Husejin Smajlović“ održana press konferencija KŽK Čelik BH Telecom (BHT), na kojoj su se prisutnim obratili Aida Kalušić, trenerica KŽK Čelik BHT i Aldijana Škaljo, ranije Iriškić, trenerica pionirske ekipe (U15) KŽK Čelik.

Moderator na pressu bila je Almina Čehajić.

Utakmica KŽK Čelik BH Telecom – KK Jumper se igra ove subote, 02.12.2023.godine, od 18 sati na centralnom terenu gradske Arene „Husejin Smajlović“ u Zenici.

Čelik u gradski derbi ulazi sa druge pozicije i omjerom od pet pobjeda i jedan poraz, dok je Jumper četveroplasirani sa omjerom od četiri pobjede i dva poraza. Čelik je u seriji od četiri uzastopne pobjede, dok je Jumper dobio zadnja tri meča. U dosadašnja dva meča u košarkaškoj ligi bh. ženske košarke, u sezoni 2020/2021., oba meča dobio je Čelik (72:53 i 75:61).

Trenerica KŽK Čelik BH Telecom, Aida Kalušić, kaže da poštuje sutrašnjeg protivnika, ali vjeruje u pobjedu svoje ekipe.

-Ovo je za nas kao i svaka druga, do sada, utakmica. Naš se pristup treningu nije se promijenio ni prošle, a ni ove sedmice. Očekujemo vrlo motivisanog protivnika, a naravno, svakog protivnika respektujemo. Vjerujem i u naš kvalitet, u kvalitet naše ekipe tako da smo motivisani, spremni i vjerujem u našu pobjedu. Što se tiče navijača, stvarno očekujem jednu sportsku atmosferu, koju nismo dugo doživjeli kod nas u Zenici, kada je u pitanju ženska košarka. Vjerujem da se tako osjećaju i oni, ali nas to posebno raduje. Očekujem fer i korektno navijanje, u kojem ćemo svi uživati, mi na terenu, a tako i publika. Zadovoljna sam dosadašnjim učinkom ekipe.Početak je sezone i dosta toga može da se promijeni, ali sam zadovoljna.

U narednom periodu očekuju nas izazovniji protivnici i utakmice, kroz koje ćemo vidjeti na kojem smo nivou. Ja vjerujem u naš tim, koji je iz utakmice u utakmicu bolji, uigravamo se. Pogotovo pojedine igračice dolaze na nivo koji se od njih očekuje. Prvenstveno Sara Heljić, poslije povrede; Ajla Selimović, Sanja Radulović i ostale djevojke -, izjavila je, između ostalog, trenerica Kalušić.

Mlade košarkašice zeničkog kluba, selekcija U-15, prvakinje Ženske omladinske lige (ŽOL) i prvakinje BiH ove godine, pod vodstvom trenerice Aldijane Škaljo nastupaju i u Regionalnoj WABA ligi za taj uzrast. Čelik će ovog vikenda biti i domaćin trećeg turnira, a zenički tim nakon drugog turnira, na kojem su nastupili, koji se igrao u Sloveniji, ima omjer od dvije pobjede i jedan poraz.

-Nakon osvojene ŽOL-e Zeničko-dobojskog kantona i Državnog prvenstva BiH, odlučili smo da igramo WABA ligu, zbog veće motivacije, boljeg razvoja i napretka naše omladinske selekcije mlađih kadetkinja. Prije dva vikenda, igrali smo svoje prve utakmice, na turniru u Sloveniji, gdje smo ostvarili dvije pobjede i jedan poraz- pobjede protiv ekipa Ježice i Ilirija, te poraz od ekipe Janine (sve tri selekcije iz Slovenije), koja je, prema dosadašnjem učinku, najveći favorit lige (Janina ima omjer 7-0). Možemo biti zadovoljni, jer sve utakmice imaju svoju težinu i jako su zahtjevne. Ove su djevojčice pokazale da zaista mogu igrati protiv svake ekipe. Ja ne sumnjam da će dostojanstveno predstavljati Grad Zenicu i klub za koji igraju. Mislim da imamo kvalitetu za završni turnir, ali to trebamo dokazati i na terenu -, kazala je trenerica Zeničanki.

Sutra (subota) će igrati protiv tima iz Bugarske, a u nedjelju protiv ekipe iz Crne Gore i Konjica.

-Drago nam je što imamo priliku da budemo domaćini trećeg turnira, koji se igra 2. i 3. decembra.

U ovom trećem terminu takmičenja, u Zenici, nastupaju KŽK Čelik BHT, KK Champion Sofia, ŽKK Konjic i ŽKK Budućnost Bemax.

U ovoj ligi učestvuju: Budućnost Bemax, Vodice, Cinkarna Celje, Akson Ilirija, Ježica, Janina, Futurosa Trieste, Reyer Venezia, Konjic, Champion Sofia, Čelik Zenica.

Dakle, četiri ekipe su iz Slovenije, po dvije iz BiH i Italije te po jedna iz Hrvatske, Bugarske i Crne Gore.

U prvoj fazi igra se jedinstvena liga, u kojoj će svaka ekipa odigrati 10 utakmica. Utakmice između najudaljenijih klubova igraju se na turniru / balonu na neutralnom terenu u Gradiški. Četiri prvoplasirane ekipe redovnog dijela takmičenja plasiraju se na Final four. Sve ekipe odigrati će najmanje 10 utakmica tokom lige. Ekipe koje će igrati F4 odigrati će 12 utakmica.

-Sigurno je da nas za vikend očekuje praznik ženske košarke u Zenici, pa pozivamo publiku da dođe u Arenu i podrži ove mlade zeničke košarkašice -, istaknuto je na današnjem pressu.

Evo rasporeda utakmica u Zenica, WABA liga U15, 02./03.12.2023.godine (subota i nedjelja):

Subota, 02.12.2023.god.

KŽK Čelik BHT – KK Champion Sofia (11h)

ŽKK Konjic – ŽKK Budućnost Bemax (20h)

Nedjelja, 03.12.

ŽKK Budućnost Bemax – KK Champion Sofia (10h)

ŽKK Konjic – KK Champion Sofia (12h)

KŽK Čelik BHT – ŽKK Budućnost Bemax (14h)

KŽK Čelik BHT – ŽKK Konjic (18h)

Tekst i foto

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno