Info

Kvalitet zraka u FBiH značajno poboljšan

Kvalitet zraka u FBiH značajno poboljšan
Kvalitet zraka u FBiH značajno poboljšan
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kvalitet zraka u gradovima Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) tokom jučerašnjeg dana značajno se poboljšao, dok danas niti na jednom mjernom mjestu nisu izmjerene značajno visoke koncentracije polutanata.

Kvalitet zraka se poboljšavao od sjevera prema jugu, tako da je najprije “očišćen” zrak u Lukavcu i Tuzli – gradovima koji su u prethodnom periodu bili u najnepovoljnijoj situaciji po ovom pitanju.

Mjerna stanica na Ilidži – Sarajevo je do večernjih sati pokazivala vrlo visoke vrijednosti koncentracije lebdećih čestica.

Hladan sjeverni vjetar koji je jučer stigao na naše prostore nije se značajno osjetio u kotlinama, ali je uspostavio stanje u kojem temperatura opada s porastom visine, što je prekinulo stanje temperaturne inverzije kakvo je bilo prisutno posljednjih mjesec dana. Na ovaj način došlo je do kretanja zraka s dna kotlina prema visini, što je u konačnici rezultiralo popravljanjem kvaliteta zraka.

-Tokom praznika očekujemo da će se održati slično stanje, ne očekujemo značajan porast koncentracija zagađujućih materija u naredna tri dana – saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno